Селекционерът на представителния ни тим по баскетбол Росен Барчовски събира състав от проекто-националите на лагер в Правец от утре до края на седмицата. Отборът, който е без играчи от ЛукОйл Академик и Рилски спортист, ще изиграе две контроли именно срещу тези два тима в петък и събота.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ ТУК!

„Пред мен няма директно поставени цели за Европейското първенство в Литва. Президентът г-н Михов е безкраен оптимист, дори му се върти в главата да участваме на Олимпиадата още догодина в Лондон. На Европейското трябва да си поставим цел, която да е малко над реалното, да опитаме да излезем от групата, а за това ще трябват поне две победи. Всички американци, които имат български паспорт са вариант, но това не е задължително. Може да има чужденци, но те трябва да са мотивирани. Не изключвам варианта и за нов”, коментира Росен Барчовски, а на въпрос дали Прийст Лодърдейл е вариант и дали не се опасява от критики, ако има натурализация на нов баскетболист, отговори:

„С Лодърдейл ще говоря само, ако съм убеден, че трябва да е в националния тим, а все още не съм убеден. Не обичам да казвам никога, но.. Ако е здрав, ако влезе в още по-добра форма и заведе Левски на първо място един-два пъти. А и в националния той трябва да направи неща, които не знам как ще направи… В националния тим имаме звезди и да се правят компромиси за едни няма да е лесно. По-скоро съм скептичен.”

Колкото до представянето на Деян Иванов с екипа на Монтегранаро в Италия и други двама от американците с бг-паспорти, Барчовски каза: „Отборът му, с главна негова заслуга се класира сред първите четири за Купата. Прави чудесен сезон. Дано да е здрав. Джабер е колеблив и Хоуман също. Не съм много убеден, че те трябва да бъдат. Имах намерение да говоря с тях, но няма да го направя на този етап.”

Росен Барчовски сподели, че най-важното в националния тим за Европейското първенство през септември ще е добрата атмосфера и силната мотивация. Той разкри още, че парите не може да са стимул повиканите състезатели, защото за целия период те ще получат не повече от 1400-1500 лева. „Миналата година тимът имаше дух. Този път трябва обаче да се сбием с баскетболни аргументи, а не на бой, защото миналата година двата боя ни струваха 19 хиляди евро”, каза Барчовски.

„За Илиян Евтимов имаме индикация, че няма да се съгласи френската федерация и не правихме усилия. Не го изключвам като вариант, но засега – не”, сподели Росен Барчовски по темата за възможността по-малкият брат Евтимов да се появи в състава, подобно на брат си Васил, който игра на Европейското през 2009-та под ръководството на Пини Гершон.

И пак по темата за натурализираните състезатели, Барчовски добави: Не може да имаме чужденец, ей така, който е да е той. Ще се опитам да направя така, че те да са мотивирани. Първо трябва да се убедя кой е човека. Ърл Роуланд играе добре, но отборът му е слаб. Ърл Калоуей беше контузен, но ще видим как ще играе. Тези двамата са най-реални. Ако тръгнем на вариант нов играч, може да кажат - много чужденци… Много, но какво да правим.”

Росен Барчовски хвърли яснота и по евентуалната натурализация на гарда на Дунав Шарел Алън, каквито слухове се появиха. „Знам, че Бусета държи на Доника Ходжис и най-вероятно ще е тя”, заяви Барчовски, разкривайки, че най-вероятно селекционерът на женския ни държавен тим Хосе Мария Бусета ще разчита на американката, която игра в евроквалификациите.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ ТУК!