Лукойл Академик поведе с 1-0 във финалната серия срещу Левски в мъжкото баскетболно първенство, след победа с 87:80 в първата среща. „Студентите“, които играят 11-ти пореден финал, доминираха от началото до края на двубоя, с изключение на кратки периоди в края на първото и началото на второто полувреме. Лукойл разчиташе и на уникална стрелба от тройката, и макар на хартия Левски да спечели борбата, домакините всъщност не се нуждаеха от нея, за да победят. За пореден път изобилстваха съдийските грешки, но и шампионите играеха отлично, за да подплатят победата. Фантастичен мач изигра гардът Брандън Хийт, но целиятотбор стреляше повече от добре през всичките 40 минути на срещата.

Мачът бе прекъсван на четири пъти във втората част, заради токов удар, тормозещ цял Правец през деня след голямото земетресения в софийския регион.

Лукойл започна много ударно двубоя, и възползвайки се от всички пропуски на „синьото“ нападение, още преди края на първата четвърт поведе с двуцифрена разлика. Гардът на „студентите“ Брандън Хийт изригна с 11 точки само в тези начални минути. След първата част Лукойл водеше уверено с 23:11, а на сметката на Левски вече стояха седем фаула.

През втората четвърт играта бе прекъсвана за по-дълго на четири пъти, заради токов удар, покосил явно сериозно електрическата система в Спортния комплекс в Правец. При първото спиране, разликата бе скочила вече от 16 точки, когато дойде първият токов удар, а след това още на няколко пъти играта бе подновявана и спирана. Като че ли прекъсванията дойдоха повече в полза на Левски, тъй като след последното от тях – две минути преди края на полувремето, те успяха да свалят разликата, и заиграха чувствително по-добре в нападение.

Две тройки на Аарън Харпър, шест точки от Стефан Георгиев, и добри изяви на останалите на терена за „сините“ първо свалиха до осем, а след това и до шест разликата на почивката – 44:38.

В началото на второто полувреме, авансът на Лукойл се стопи до четири, но после две бързи тройки на Ламонт Мак отново направиха разликата 10 – 59:49, малко преди средата на третия период. Лукойл продължи да стреля уникално от тройката, и Мак, Хийт и Аврамов вкарваха откъдето си поискат, през човек. Всички усилия на Левски да се доближи и изравни по този начин бяха разбивани на пух и прах, а и непрекъснатите съдийски грешки допълнително нажежаваха атмосферата. Последната четвърт дойде при 69:62, след като Ламонт Мак вкара 11 точки само в третата.

Лукойл реализира пет безответни точки за старт на последната част, а след две минути игра от нея, вече отново водеше с 10 – 74:64. На няколко пъти Левски намали до шест изоставането си, а минута и половина преди края направи разликата пет – 83:78. Тя остана такава и в последните секунди, след като Маркъс Хол бе блокиран чисто при контраатака, а след това за около минута „сините“ пропуснаха два пъти от тройката, и не получиха нарушение при борбата.

Хийт завърши с 24 точки, Ламонт Мак добави 15, а Бруно Шундов – 14, а всички, влизали в игра за Лукойл, успяха да поразят коша на Левски. За „сините“, Аарън Харпър вкара 20, а Стефан Георгиев отбеляза 14.

Вторият мач е на 24 май, отново в Спортния комплекс в Правец.

Ето какво улови обективът на Гонг преди началото на двубоя: