Шампионът на България Лукойл Академик победи Левски с 93:85 в Спортния комплекс в Правец и за трети пореден път през този сезон надигра "сините". Успехът на практика реши изхода от редовния сезон, като „студентите” няма как да изпуснат повече първото място.

Двубоят бе равностоен до началото на четвъртата част, когато баскетболистите на Лукойл наложиха своята воля и в крайна сметка заслужено спечелиха. Отборът на Левски успя да поведе за първи път в мача в самия край на първата част, когато след кош със сирената на Доналд Коул резултатът стана 20:19.

"Сините" стартираха по-слабо втора четвъртина, особено в нападение, което им костваше преднината и Лукойл успя да се възползва от спада и да обърне хода на събитията в своя полза. След силна серия, домакините направиха аванса си двуцифрен, но последва спад и в тяхната игра, което позволи на Левски пак да се доближи в резултата. По-съсредоточените атаки на Лукойл все пак доведоха до 49:41 в тяхна полза на почивката.

ВИЖТЕ СВЕЖАТА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ В НАЖЕЖЕНОТО ДЕРБИ.

Баскетболистите на Левски се мобилизираха в третата част и след силна игра на Аарън Харпър стопиха преднината на своите съперници. Четвъртината вървеше много равностойно, като „сините” дори успяха да поведат, но така и не съумяха да запазят преднината си. Нова серия на Лукойл от десен безответни точки пак покачи разликата на седем, но пак Харпър я намали до три след 30 минути игра.

В последната част обаче нищо за Левски не се получаваше, а силно започна четвъртината за Тенчо Банев, който заби и наниза два наказателни удара, за да дръпне своите напред. Последва размяна на тройки, а домакините изпълниха няколко поредни наказателни удара. Само за две-три минути, Лукойл натрупа аванс от цели 17 точки, и макар до края да оставаха повече от четири минути, времето сякаш течеше неумолимо бързо за бавните „сини” атаки.

Последният щурм на гостите дойде твърде закъснял за обрат, и така отново Левски си тръгна с празни ръце от Правец.

Тодор Стойков и Брандън Хийт бяха най-резултатни за победителите с по 16 точки. Девин Грийн също бе на ниво с 14 точки, а Бруно Шундов добави 11 и 6 борби.

Аарън Харпър завърши с 31 точки за Левски. Джейсън Кроу добави 14 точки, 7 борби, 6 асистенции и 4 откраднати топки, но и 4 грешки, а Прийст Лодърдейл вкара 12 точки за близо 17 минути игра преди да напусне за 5 лични нарушения.