Левски се наложи над Спартак Плевен с 95:79 в последния кръг от редовния сезон на Националната баскетбола лига. „Сините” завършиха на второ място в шампионата, след като регистрираха 22 победи и шест загуби. Техният днешен съперник Спартак остана предпоследен, като в актива на плевенчани има девет победи и 19 поражения.

Класирането на двата състава ще ги срещне още във вторник отново, тъй като Левски и Спартак трябва да се изправят един срещу друг в първия кръг на плейофите. Именно с мача между тях ще започнат изобщо плейофите в родното първенство, на 3 май, а всички останали двойки ще играят на следващия ден.

Въпреки че мачът в зала „Универсиада” бе просто протоколен, и без значение за класирането нито на Левски, нито на Спартак, и двата отбора направиха възможното да отработят някои по-интересни неща за предстоящите сблъсъци. До почивката гостите от Плевен се държаха на ниво, и благодарение на отличната си стрелба от тройката дори водеха с точка на полувремето – 47:46. „Сините” обаче се нуждаеха от малко време, за да превземат нещата в свои ръце, да дръпнат с двуцифрен актив в средата на третата част, и в последния период без напъване да приключат работата си.

Левски отбеляза страхотен процент на стрелба в двубоя, който обаче бе накъсан сериозно от съдийски свирки. Домакините доминираха сериозно и в подкошието, като овладяха 17 борби повече от противника.

Аарън Харпър беше най-резултатен с 25 точки за Левски и точно в решителната фаза от шампионата навлиза в отлична форма. Американецът добави седем борби и четири асистенции към актива си, за да бъде в пореден мач и най-полезен за „сините”. Силните игри на Харпър в заключителните двубои от сезона го изведоха начело на топреализаторската листа в Националната баскетболна лига, като изпревари Ивал Лилов от Рилски спортист. По този начин звездата на Левски за втора поредна година завършва сезона като най-добър вкарвач в първенството.

16 точки за „сините” отбеляза Стефан Георгиев, брат му Златин наниза 12, а Георги Чековски приключи с 13.

За Спартак Илия Станков вкара 19 точки, от които пет тройки, Никола Трайков добави 18, а Александър Дяковски наниза четири точни изстрела от далеч и завърши с 15 точки.

Серията между Левски и Спартак Плевен ще се играе на 3, 5 и евентуално 7 май, като се играе до две победи. Другите плейофни срещи противопоставят Лукойл Академик и Черноморец, Балкан и Ямбол, Рилски спортист и Евроинс Черно море.