Баскетболният национал Калоян Иванов по традиция върви в комплект с брат си Деян. Гонг обаче го измъкна за кратко от близнака му, за да го разпита за случващото се около него, след разтрогването на договора с испанския Кахасол, какво му предстои, и как се чувства на лагера в Боровец.

“Усещам се добре. Треньорите използват максимално нашите възможности и всеки постепенно влиза във форма,” коментира крилото.

За клубното си бъдеще, той обясни, че все още изчаква:“Все още не съм подписал договор, обмисляме няколко предложения. Чакам да се консултирам с агентите ми. Изчакват се много американците от локаута, много страни обсъждат правилата за чужденци. Този локаут забавя нещата, но има време.”

Калоян обясни и причините да напусне по свое желание един от добрите отбори в Испания Кахасол: “Доволен съм от начина, по който Кахасол третираше играчите си, но просто не бях доволен от начина, по който треньорът ме използваше. Говорихме с него, чисто приятелски, той ме разбра, и каза, че ще ме подкрепи, ако искам да си тръгна. Това бе неговото виждане за мен в отбора, но на мен не ми допадаше.”

Иванов прекара последните няколко сезона на Пиренейския полуостров, в може би най-силното клубно първенство в Европа - Лига ACB. Той обаче остава открит и за други възможности да продължи кариерата си: “В Испания е най-добрата лига, най-добре са организирани нещата. Иска ми се да сменя лигата, може би Турция, Италия. Надявам се да остана в Испания, но тези двете лиги са силни, и ми се иска да поиграя и там.”

Обратно на темата национален отбор, варненския талант е доволен да види, че в тима се вливат нови сили, някои от които именно от школата, от която е излязъл и той - тази на Черно море. “Най-добре е, че имаме нови момчета. Българският национален отбор има нужда от тези нови момчета, от свежа кръв, от момчета, които искат всеки ден да се доказват. Тези момчета са доста талантливи, аз съм изненадан как са напреднали през изминалата година,” отбеляза крилото.

Макар и само на 25 години, Калоян и Деян са едни от лидерите на националния отбор, и това си има както плюсове, така и негативи: “Има напрежение, разбира се. В един момент се казва, че едва ли не ние трябва да изкараме отбора с другите опитни, Филип, Торо, Тенчо, Ники Върбанов, който е на нашата възраст, но има доста опит в националния отбор. Но смятам, че е хубаво, че сме все още млади, и имаме хъс за игра. Смятам, че младостта на националния отбор ще ни помогне.”

“На този етап от подготовката Боровец е най-доброто място, което можеше да бъде избрано. Всички се чувстваме добре горе, всичко ни е осигурено, хотелът е идеален, залата в Самоков е може би най-добрата функционираща в България, може би след Двореца във Варна, но там, както знаем, волейболът е с предимство,” коментира близнакът и стартовата база на националите високо в планината.

Относно съперниците и дали могат да бъдат преодолени, Калоян е сигурен в това, но отчете и проблема на националния тим:“Засега никой не го интересуват другите отбори. Всеки гледа да влезе в оптимална форма, да направи най-доброто за себе си. Когато дойдат мачовете, ще започнем да си говорим за това. Отборите са си същите, не смятам, че имат с много какво да ни изненадат. Повечето отбори сме ги били поне по веднъж, някои и два пъти. Надявам се да успеем да го повторим и на Европейското. Нашият отбор е силен на контроли, но се получава като тенденция, на официалните мачове да се получава срив в играта ни, надявам се тази година да го избегнем това.”