Българският национален отбор по баскетбол победи Азербайджан с 94:77 и запази шасовете си, макар и теоретични, за класиране на Европейското първенство през 2013-та. Това бе трета победа на българския тим в група В, като ще продължаваме да се борим до край за второ-трето място в групата. Тежкото гостуване на лидера Германия може да ни донесе приятни емоции, ако победим Бундестима, да мечтаем за второ място, което директно ще ни даде квота за Словения 2013, докато не всички трети позиции дават право на такава. Другата седмица България гостува в Триер, а последната ни квалификация е в Самоков срещу Люксембург.

Фантастичен мач направи Христо Николов, който наниза 26 точки, а Чавдар Костов се утвърди като топреализатор на тима ни с 21 в днешния сблъсък. Иван Лилов отбеляза пет тройки и завърши срещата със 17 пред самоковската публика, която преди време радваше с клубния си отбор.

Мачът започна повече от добре за националите, със седем безответни точки в коша на съперника. За първи път в квалификациите капитанът на тима Филип Виденов не бе в титулярния състав, и игра само няколко минути в двубоя, но съотборниците му се справяха отлично, и Чавдар Костов наниза две бързи тройки още в първите две минути на срещата. За Азербайджан единствено Чарлз Дейвис създаваше опасност, но Седрик Симънс донякъде успя да го неутрализира. Играта на България вървеше гладко и в двете фази, което помогна на разликата да стане двуцифрена още преди края на първата четвърт, когато стана 11 точки. Пълна смяна на петицата в последната минута на частта не промени хода на събитията, и дори увеличи преднината ни до 13 точки след 10 минути, с тройка на Мартин Дурчев от метър зад линията.

Вторият период започна също добре за България, като в началните му минути водехме уверено с 16 точки, точно разликата, която ни бе нужна по принцип срещу Азербайджан. Наставникът на гостите Алиев реагира с включването на двамата си центрове в игра – Дейвис и Алекснадър Риндин. Росен Барчовски също за кратко вкара и двамата свои най-високи играчи Симънс и Върбанов, но след като последният напусна контузен, гостите превзеха инициативата, благодарение на ръстовото си предимство. Авансът на българския тим бързо се стопи до пет точки, след няколко неуспешни атаки, и само изпуснатите три топки от страна на Риндин от другата страна не доведоха до обрат. На почивката България водеше само с шест – 37:31, изпускайки цели 10 от солидния си аванс в рамките на броени минутки.

Второто полувреме не тръгна много обещаващо, и в средата на третата част Азербайджан стопи изоставането си само до четири точки. Оттам обаче българският отбор без колебание започна да ниже тройки, и отново поведе с 12, а за вторите пет минути от четвъртината вкара общо 22 точки. Преди последния период вече водехме с цели 19 точки, след четири поредни тройки – две на Христо Николов и две на Иван Лилов.

В първите минути от заключителните 10 разликата мина 20 точки и продължително се задържа на 23, но така и не прескочи тази важна граница. При успех с над 24 точки, България избягваше уговорка между Швеция и Азербайджан в последния кръг, когато нашият тим почива.

Три минути без кош на нашите баскетболисти се отразиха логично и на разликата, и серия на азерите я стопиха до 15. И тук показахме характер, и след няколко нови пропуска реализирахме пет поредни точки, и стигнахме до нови 20 напред, точно минута преди края на срещата. В тези 60 секунди успяхме и да потреперим за нужния аванс от над 15, но с последен напън я запазихме, до финалните 17 – 94:77.

За Азербайджан Чък Дейвис реализира 19 точки, плюс 13 борби, а още трима негови съотборници записаха двуцифрен точков актив.