Отборът на Полша ще е третият съперник на българския национален тим по баскетбол в подготвяния престижен турнир в Арена Армеец през лятото. Другите два тима са Турция и Украйна. Надпреварата ще се проведе в периода 24-26 юли и ще е част от подготовката на националите за евроквалификациите. Интересното е, че турнирът ще е част от веригата European basketball tour. Представителят на агенция GPK Sports Management Харис Пападопулос бе за кратко в София за първи срещи по организацията на турнира. Мениджърът бе категоричен, че с новата зала Арена Армеец столицата ни се превръща в чудестна дестинация за големи международни състезания.

„Първо, благодаря, че сте тук. Това ще е четвъртото издание на турнира European basketball tour и решихме да го организираме в София тази година. Миналата година беше в Кипър и Израел, а предишната също в Кипър. Да, участниците вече са ясни, а те са националният тим на Турция, България като домакин на турнира, както и националните отбори на Украйна и Полша. Всички четири отбора ще са в подготвителна фаза, а това ще е част от подготовката за евроквалификациите, които стартират на 15-ти август”, коментира Харис Пападолулос пред Гонг.

- Датите са през късния юли?

- Да, датите са от 24-ти до 26-ти юли. Ще има общо шест мача, по два всеки ден.

- Може би вашата агенция проявява интерес, заради новата голяма зала тук в София?

- Това играе голяма роля. Имате отлична зала. Поздравления за правителството ви и за онзи, който е отговорен за това. Мисля, че българите и особено хората в София трябва да я използват, да й се радват и да я посещават колкото може по-често. Със сигурност е едно от най-хубавите съоръжения в Европа.

- Значи мислите, че е добра дестинация за баскетболните фенове, и за турските също да дойдат през лятото в София?

- Със сигурност. През лятото времето е хубаво, не като сега. Градът се развива доста, имате добри хотели, а залата също е подходяща, за да привлече фенове не само от Турция, но от цяла Европа. Има доста привърженици, който следват националните отбори от други страни също така.

- Кажете ни повече за вашата агенция? Дали имате играчи, които представлявате, играещи в български отбори или поне имате ли такива планове?

- Ами, винаги имаме планове. В момента нямаме играчи в България, но представляваме много играчи в цяла Европа- Германия, Израел, Турция, Кипър, Гърция, Русия, Украйна и т.н. Също така представляваме доста треньори. Това е голяма част от работата ни. Един от нашите клиенти е Дейвид Блат, настоящият треньор на Макаби Тел Авив и руския национален тим. Но извън тази дейност, нашата агенция също така се занимава с медийни права върху спортни събития и организиране на международни събития. В момента имаме футболен турнир в Кипър с националните отбори на Сърбия, Армения, Канада и Кипър.

- Значи смятате, че тук в България може да се осъществят и други големи спортни събития?

- Първо ще се концентрираме върху European basketball tour Sofia 2012. Очакваме с нетърпение това събитие и кой знае може да организираме и други.