Гардът на Лукойл Академик Андре Оуенс е смятан за едно от ключовите попълнения на тима в лятната му селекция. Макар да не блести особено на терена, в последния шампионатен мач с Левски се видя ясно, че Оуенс е изключително полезен на лидера в НБЛ. На американеца с български паспорт тепърва му предстои да изиграе най-силния си мач с екипа на Лукойл, и това може да стане в последните две срещи от група D на Еврокъп – с Остенде и АСВЕЛ. Победи в двата мача ще класират „студентите” напред в Топ 16 на втория по сила европейски клубен турнир. Ето какво сподели Оуенс преди сблъсъка с белгийския Остенде във вторник от 18 часа в зала „Армеец Арена” в София:

Андре, предстои ви последния домакински мач от груповата фаза на Еврокъп. Как оценяваш шансовете на Лукойл да победи Остенде, а и да се класира напред в турнира?

- Чувствам се уверен в силите си. Направихме и добра последна тренировка. Трябва да се хвърлим здраво. Трябва да направим нужното, и съм сигурен, че изходът от мача ще го покаже.

В момента шансовете ви да се класирате са доста добри, но последният мач във Франция определено може да се окаже решителен. Мислиш ли, че имате силата, и нужния състав, за да постигнете победа и там?

- Определено смятам, че имаме сили да спечелим и там. Трябва да правим онова, което знаем, и можем. Трябва да играем умно, да сме единни. И мисля, че така може да се получи.

Какво не ви достигна в двата мача с Валенсия?

- Просто не вкарвахме, не влизаха нашите изстрели, направихме и някои грешки в ключови моменти. Но това е част от баскетбола. Преживяваш тези моменти, взимаш си поуките, наблюдаваш записите, поправяш възможното, и продължаваш напред.

Колко важна бе победата над Левски в петък?

- Според мен, всяка победа, във всеки мач, е важна, независимо дали е срещу Левски, или срещу последния отбор в класирането. Това изгражда характера на отбора, помага ни да се сработваме с всеки мач. Затова всяка победа е важна сама по себе си.

Как се чувстваш в отбора, изминаха няколко месеца вече от сезона, и как виждаш България, вече да живееш тук?

- Всичко е наред, България е страхотна, харесва ми. Отборът е добър, разбираме се отлично, така че съм щастлив.

Колко е важно продължаването в Топ 16 на Еврокъп за този отбор? Може би мотивацията ви ще спадне сериозно при едно отпадане?

- Много е важно наистина, и за отбора, и за мен. Винаги съм играл в Еврокъп, винаги съм играл в този турнир, това е голям турнир, страхотна надпревара, която аз обичам, и е важно за нас.

Излизате сега за задължителна победа, ще успеете ли да я вземете?

- Надявам се, вярвам, че ще спечелим. Но трябва да се представим на ниво, да си свършим работата възможно най-добре, и ще видим.