Спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков изгледа и двете гостувания на своя отбор в Самоков. Шампионите записаха загуба и победа, но преди това бяха надделели два пъти у дома, което им даде серията с 3-1, и ги класира на финал в НБЛ.

„Класирането ни не стана по начина, по който аз очаквах, след двата мача в Правец,” сподели след края на четвъртия, последен, полуфинален плейоф Везенков. „Но аз отначало още казах, че като състав, Самоков има най-хубавия състав, който познавам. Част от играчите бяха и в нашия отбор примерно, и явно са тренирани добре. Стана един от най-хубавите мачове в първенството тази година, и в четвъртия, и в третия мач, имаше борба, имаше всичко.

Второто полувреме играхме по-добра защита. Първото полувреме при 47 точки нямаше какво друго да очакваме. Самоков грешаха малко повече, имаха отворени стрелби, изпуснаха 14 фаула, и това си оказва влияние при такива мачове.”

Най-силното оръжие на Лукойл през сезона, срещу основния им конкурент Левски, бе солидната защита. Срещу Рилски спортист обаче това не се видя, и Везенков не даде конкретен отговор, дали очаква този аспект от играта на тима му да се подобри:„Не мога да кажа. И нашият отбор си има пропуски, да мисли треньорското ръководство. Мен ми се иска да станат хубави мачове. Ние сме фаворити, през сезона сме по-добри, но отборът на Самоков показа, че не сме непобедими. Затова трябва да се стегнем, да не мислим, че ни предстои нещо изключително лесно, Левски разполага с много добри състезатели, с изключително добре състезатели, да не посочвам имена. Трябва да сме на 100% готови за този двубой.”

Запитан дали вече мисли по селекцията за догодина, босът на „студентите” пак бе уклончив, но призна, че понякога многото мислене не помага: „Нищо не мисля, чакам да свърши сезонът. От толкова мисли, видяхте, че ги премислихме много. Чакам да свърши, надявам се на девета титла, вярвам в това. За жалост, те играят вътре на игрището. Има някои пропуски, които днес бяха по-малко от предишната среща. Надявам се, че ще си вземат поуки от този мач, и ще сме на 100% за мача с Левски.”

Везенков коментира и загубата на основния плеймейкър Доминик Джеймс, преди началото на плейофите, и дали неговите заместници Брандън Хийт и Божидар Аврамов се справят:„Различни играчи са. Всеки в нашия отбор е там, защото има качества. Хийт и Аврамов са повече двойки, отколкото единици. Не ни служи за оправдание, но това е играчът, който най-много липсва на отбора.”

Той бе категоричен в едно – че на финала Лукойл и Левски няма с какво толкова да се сюрпризират:„С какво да ги изненадаме?! Тити е по изненадите. Ние няма с какво да ги изненадаме. Баскетболът е ясен. Има толкова неща, изиграли сме толкова мачове помежду си...”

„Не давам прогнози. Давам само такава, че ние ще сме шампиони,” отсече за край Сашо Везенков.