Преди мача във вторник между шампионите на България и Португалия, Лукойл Академик и Бенфика направиха последни тренировки в зала Универсиада, където е мачът от 18 часа. На заниманието на българите присъства и спортният им директор Сашо Везенков, който сподели пред журналистите какви са очакванията му от двубоя и участието на тима в турнира.

„Според мен отборът ни е готов за сблъсъка с Бенфика”, каза Везенков. „Българското първенство не е критерий, по който може да определим къде е нашият отбор. Ето ги мачовете на истината. Играем с шампиона на Португалия, е не е на Испания, а на Португалия, но все пак е шампион. Време е момчетата да покажат какво могат. Мина един месец от мачовете с Арис и ние изиграхме няколко мача от първенството ни. „Сер дербита” със Спартак Плевен, във Варна с юношите на Черно море и в Ямбол. Изключвам Рилски спортист, които направиха сериозна селекция и могат да ни бият, както го правят всяка година.Това време беше добре за обиграване на отбора, но не беше добро като игрова част.”

Сашо Везенков отново бе запитан каква е целта поставена пред отбора и треньора при участието му в Еврочалъндж.

„Нашата цел е финалната четворка на този турнир”, категоричен е Сашо Везенков. „Нормално е Лукойл да е фаворит в групата. Ако бяхме в другия турнир с Казан и Бенетон Тревизо е нормално да кажем, че сме аутсайдери, но с тези отбори е нормално да сме фаворити. Другите отбори се отнасят така с нас. Но това не е от голяма полза за нас, дори е малко като бреме за нас. Защото Лукойл вече е задължен да мине напред. Няма да имаме оправдание, ако не успеем.”

Везенков спомена и за кадровите проблеми пред отбора свързани с контузията на Тенчо Банев и проблема с Брендън Боуман, който не взе участие в последното занимание на тима.

„Имаме проблеми с Тенчо Банев и Боуман”, призна Везенков. „Надявам се Боуман да вземе участие срещу Бенфика. За Тенчо ще изчакаме две седмици да се завърне на игрището. Той е изключително полезен състезател. Много е напреднал в развитието си и много помага на отбора. Но това е баскетболът.”

Спорният директор отново съжали, че малко не стигна на Лукойл Академик да отстрани Арис и да влезе в Евролигата. Той сподели какво мотивира чужденците да играят и дали е време Каспарс Камбала да покаже класата си.

„Повечето от чужденците, които са в този отбор, единственото, което ги привлича в България, са именно участието в тези турнири”, сигурен е Везенков. „Там е мястото, ако някой иска да ги види. Това важи и за българските играчи. Камбала, ако не покаже срещу Бенфика, то ние трябва сериозно да се замислим. Той е голямо име, но имената не играят, а трябва да се доказват на терена. Крайно време е Камбала да покаже това, на което е способен.”