И вторият македонец в ЛукОйл Академик след Ристе Стефанов – Георги Чековски има желание да вземе български паспорт. Още преди време са водени разговори с президента на студентите Валентин Златев и трябва само Чековски да представи всички необходими документи. „Ристе и Чековски отдавна са част от нашето семейство”, коментира спортният директор на баскетболния ни шампион Сашо Везенков.

Ристе Стефанов пък коментира новото си поданство пред македонските медии: „Това не е нещо неочаквано, защото процедурата беше започната отдавна. Българският паспорт не променя моята национална идентичност. Смятам, че с такова двойно гражданство мога само да спечеля, защото България е членка на Европейския съюз. Също така освобождавам място за друг чужденец в клуба ми”, споделя баскетболистът на ЛукОйл Академик.

Пак документацията бави натурализацията на друг от състезателите на ЛукОйл Академик – Ламонт Джоунс. Процедурата обаче скоро може да бъде завършена, пак по думите на Везенков и плеймейкърът да получи българско гражданство.

„Ламонт може да помогне много на националния тим”, заяви още Сашо Везенков и внесе яснота по възможността една от американките в женския ЛукОйл Нефтохимик – Дион Браун да кандидатства за роден паспорт: „До сега сме имали само един телефонен разговор с Емил Коен, но няма нищо конкретно. Нека все пак да видя как ще се представи женския ни отбор в турнира за Купата на страната”.