Компанията Велдер Груп вече е мажоритарен собственик на баскетболния Левски, разкри един от ръководителите Иван Джиджев, който е и изпълнителен директор на зала „Универсиада”. „Сините” ще са със съществено увеличен бюджет за догодина. Подобренията в залата продължават, след като току що е бил приключен ремонтът на покривното пространство, поставено е ново електронно табло и видео стена.

„Велдер Груп пое ангажимента за дългосрочно партньорство с БК Левски. Още в началото се задаваха въпроси дали спонсорството ще прерасне в по-сериозно партньорство. Имаме нагласа за дългосрочни ангажименти. Искахме да се проверим взаимно, за да вземем решение. От средата на миналата седмица Велдер Груп придоби 70% от акциите на БК Левски и вече сме мажоритарен собственик. Настоявахме да осигурим приемственост. Досегашният собственик запази 30% и нашето желание е това да продължи. Предстои ни извънредно общо събрание на акционерите, на което ще бъдат извършени промени в устава. Досегашните представители в ръководството ще запазят своите позиции. Ще бъдат променени офисите на клуба”, сподели Иван Джиджев.

„Предвидили сме сериозно увеличаване на капитала на клуба, за да има достатъчно средства. Нямаме намерение да се месим в спортно-техническата работа на клуба. Имаме ангажимент към стратегическите цели. За нас това е съществен социален проект. Ще отдадем дължимото на развитието на детско-юношеската школа. Предвидили сме най-малко 20% от новия съществено по-голям бюджет да бъдат използвани единствено за школата. Обсъждали сме проект, ако столичните просветни власти ни окажат съдействие да създадем групи за организиране на тренировки по баскетбол в поне 20 столични училища, в които предвиждаме да се съберат около 500 деца.Това да бъде финансирано от БК Левски. Ако успеем да създадем основа предвиждаме да направим и турнири между тези групи. Искаме да сме положителен пример. Разчитаме да използваме оптимално зала „Универсиада”. На този етап от чисто тактически съображения няма да обявяваме какъв е бюджетът. Съществено ще бъде увеличен. Достатъчен, за да осигурим сами издръжката на клуба. Ако осигурим допълнителни средства, те са добре дошли. Имаме обаче осигурен бюджет за догодина. Предстои увеличаване на капитала на клуба с 500 хиляди лева и те ще бъдат използвани от старта на сезона за нуждите на клуба. Зала „Универсиада” се опитва да поддържа балансиран календар. Месечната издръжка е между 50 и 60 хиляди лева. При това с изключително строг контрол и управление на разходите. Просто под тези средства не е възможно залата да предлага този тим услуга. Иска ни се да е с по-високо качество. Инсталациите са амортизирани и ние ги подновяване. Приключихме ремонт на покривното пространство. С удоволствие очаквам да започнат мачовете. Наема за спортни мероприятия е 1100 лева на ден, а за други между 3 и 4 хиляди лема. Щеше да е най-добре да организираме само спортни мероприятия, но залата не може да се издържа и затова поемаме ангажимента и за други неща. Ние сме търговско дружество и то много отдавна. Трябва да си осигуряваме сами издръжката. Ние направихме един много сериозен ремонт на съседната зала и също компенсираме издръжката на съоръжението. Нямаме идея да променяме начина на съществуване на залата”, коментира още Джиджев.