Черно море взе важен успех в Националната баскетболна лига, като се наложи над Спартак Плевен с 87:76 в една от интересните срещи от този 17-ти кръг на шампионата. „Моряците” поне временно задминаха Рилски спортист и са на четвърта позиция, докато плевенчани останаха трети. Черно море си върна на Спартак за поражението, което претърпя пред собствена публика още в третия кръг на НБЛ, и вече има две поредни победи над Дарин Великов и компания. Интересното е, че двата състава ще се изправят един срещу друг отново след по-малко от две седмици, в четвъртфинал за Купата на България, но тогава домакин ще е Плевен.

Двубоят във Варна очаквано бе много напрегнат и изпълнен с емоции под двата коша. Първата част бе абсолютно равностойна, като най-често резултатът бе равен. През втората четвърт домакините стартираха малко по-силно и взеха няколко точки аванс, които обаче бързо се стопиха. По-малко от две минути преди почивката Спартак взе надмощие, и след като на моменти изоставаше с пет точки, успя да дръпне с три в края.

Плевенчани водеха и през по-голяма част от третата част, но най-често само с по една точка. Предимството на Спартак се задържа до средата на заключителните десет минути, като авансът нарастваше на 5-6 точки в полза на Хриси Димитров и компания. За последно обаче гостите бяха водачи в резултата четири минути преди финалната сирена. Това обаче бе и последният кош за Спартак в мача. Оттам-нататък Черно море натисна, принуди спартаклии да направят няколко поредни грешки и неточни стрелби, и с благодарение на няколко бързи коша на Кори МакИнтош, Юли Радионов и Симеон Ценов установи солидната преднина от девет точки минута преди изтичането на редовното време. Спартак нямаше отговор на шокиращия развой на събитията и за четири минути не вкара нито кош, като Хриси Димитров, Владо Маринов и Роб Престън опитаха далечни изстрели, но безуспешно.

Резервата Симеон Ценов бе най-полезен за успеха на Черно море със своите 14 точки и девет борби за 22 минути. Топреализаторът на варненци Кори МакИнтош завърши със 17 точки, четири борби и шест асистенции.

Илия Станков вкара най-много за Спартак – 16 точки, от които четири тройки. Много деен срещу бившия си отбор бе и Владимир Маринов. Елвиса вкара 14 точки и направи седем асистенции. По 15 точки за гостите реализираха Хрисимир Димитров и Саша Топчов. В следващия 18-ти кръг, последен преди Купата, Черно море гостува на Левски, а Спартак Плевен приема Сливен.

В другия мач от НБЛ днес Ямбол очаквано спечели регионалното дерби със Сливен, като гост с 97:67. Страхотен мач за Ямбол направи Павел Маринов, завършил с 22 точки и 14 борби. 21 точки за Сливен вкара Петрослав Зафиров, а Тодор Тенев направи дабъл-дабъл – 15 точки и десет борби.