Евроинс Черно море се наложи със 115:88 над Черноморец, в първото морско дерби от години насам в родния баскетбол. Варненският тим бе изключително убедителен и показа, че има на какво да заложи през този сезон. Бургазлии, завърнали се в елита след дълго отсъствие, не успяха да се противопоставят на съперника си и бяха надиграни по всички показатели.

Двубоят стартира равностойно, с размяна на кошове, но само за две минути в средата на първата четвърт, разликата скочи до 10 точки, и от седмата минута на срещата не падна повече. След първата част Черно море имаше аванс от 12 точки, последва една относително равностойна втора четвърт, и на почивката домакините водеха с 16 – 57:41. Момчетата на Даниел Димитров отново вдигнаха оборотите след паузата, и след половин час игра поведоха с 25 точки, стигайки на моменти и до 27. Накрая двубоят се доиграваше, а най-малкото, до което Черноморец успя да свали пасива си, бе 17 точки.

Черно море имаше страхотна успеваемост от тройката – и реализира 19 от 37-те си опита, докато гостите стреляха само седем пъти от далеч, и бяха точни в един-единствен от тях. По-сериозно присъствие в подкошието, повече добри завършващи подавания и почти двойно повече откраднати топки белязаха надмощието на варненския отбор. И двата състава сътвориха доста грешки – 16 за Черно море и 18 за Черноморец, но това не се отрази на резултатността.

Триото Кьосев-Уеб-Янев отбеляза цели 90 точки за Черно море в тази среща или повече от целия отбор на гостите от Бургас. Те вкараха 17 от общо 19 тройки за варненци. Ерик Уеб се отличи с рекордните 9, а останалите двама добавиха по 4. Американският гард бе на висота и завърши с 33 точки, 4 асистенции и по 3 борби и отнети топки. Кьосев добави 29 токчи, 5 отнети топки и 3 асистенции, а Янев бе най-полезен с неговите 28 точки, 12 борби и по 2 отнети топки и завършващи подавания за коефициент 34 в мача.

За гостите от Бургас Брус Браун направи четвърти дабъл-дабъл от също толкова мача – 22 точки и 10 борби. Асен Саралийски добави 17, точки, а бившите играчи на „моряците” Пламен Алексиев и Атанас Пенев се отчетоха с по 10 точки. Мартин Дурчев влезе като резерва и завърши с 18 точки.

Програмата на Черноморец не става никак по-лека, тъй като в следващите два кръга посрещат Левски и гостуват на Рилски спортист. Черно море пък ще търси реванш за загубата преди началото на сезона от Ямбол на турнира „Петър Майсторов” в този град, но преди това ще имат доста сериозно гостуване в Румъния на Газ Метан в Балканската лига.