Една от най-влиятелните личности в българския баскетбол Симеон Варчев заяви, че ще подкрепи тезата новият национален треньор при мъжете да е българин. Що се отнася до спряганите възможности за нов селекционер, то той би предпочел кандидатурата на Георги Младенов.

„Смятам, че в четвъртък трябва да бъде избран новият треньор. За дилемата българин или чужденец моето лично мнение е, че на този етап федерацията няма финансови възможности да вземе чужденец. Вторият момент е, че ако се вземе чужденец той трябва да е от висока класа, а това означава, че ще струва още повече пари. Да се вземе чужденец, само защото е чужденец, а да бъде на нивото на нашите треньори, това няма да е оправдано. Така, че сигурно ще защитя тезата- българин. Доколкото съм информиран и от пресата, а и от разговори с хората от баскетбола очертават се две кандидатури – на Георги Младенов и на Любомир Минчев”, заяви за Гонг Симеон Варчев.

В четвъртък следобед ще се проведе заседание на Управителния съвет на българската федерация, на което ще бъде обсъждана темата.

„Така ми се е развил животът, че ги познавам и двамата твърде много, и твърде добре. Даже Минчев преди няколко години беше треньор на Черно море. Двамата са много амбициозни, с много голям заряд и желание да станат треньори на националния отбор, но всеки си има избор. Да, аз няма да скрия моя избор, той ще бъде Георги Младенов. Просто от начина, по който са се представили двамата пред мен смятам, че Георги заслужава”, каза Варчев по повод коментираните имена на български треньори.

„Твърдо ще защитя тезата и философията, че трябва да се събере всичко най-добро. Това подмладяване е бягство от отговорност. Най-доброто, като се направи всичко възможно и близнаците също да участват. Да се проведат разговори и от президента, а и от тези, които са приближени към тях, и от новия треньор, тъй като те са двама състезатели, които играят на много високо ниво в последните години. Смятам, че трябва да се направи всичко възможно те да участват. За подмладяване няма смисъл да говорим, най-добро и това е”, сподели още Симеон Варчев, заставайки зад тезата, че трябва да се направи опит близнаците Деян и Калоян Иванови да бъдат върнати в състава на представителния мъжки отбор на България.