Международен баскетболен турнир за юноши в памет на шуменския треньор и легенда в спорта Костадин Димитров, ще се състои на 12 и 13 октомври в залата "Арена Шумен" за втора поредна година. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен Янко Янков - изпълнителен директор и треньор на баскетболния клуб в града, на която присъстваха и Звонко Папак - старши треньор на мъжкия отбор и новите състезатели Красимир Димитров и Николай Николов.

На турнира освен баскетболистите на домакините, старша възраст, ще се включат и националният отбор на Македония до 18 години, и националния отбор на България до 17 години. Водят се разговори четвъртият отбор в турнира да бъде националния отбор на Румъния по баскетбол до 18 години, отбеляза Янков.

По думите му през 2019 година се навършват 60 години от първата завоювана титла от шуменски отбор в държавни първенства по баскетбол, като се очакват на турнира част от игралите в този тим.

Амбициите на мъжкия отбор на Шумен в държавното първенството "А" група по баскетбол тази година са да играе финал, заяви Янков, припомняйки, че през миналата година ръководеният от него клуб е завършил на четвърто място в своята група. Той изрази съжаление от факта, че в предстоящото първенство ще има по-малко отбори в сравнение с предходното, както и че мъжкият баскетболен отбор на Шумен ще е единствен представител на Източна България в него.

На пресконференцията бяха представени и две от новите попълнения в мъжкия баскетболен отбор на Шумен - Красимир Димитров и Николай Николов, привлечени съответно от "Рилски спортист" и "Академик".

"Очакваме те да са стълбовете в нашия отбор, да предадат натрупания от тях опит на останалите не толкова опитни наши състезатели", допълни Янков.

По думите му Баскетболен клуб "Шумен" разчита основно на местни играчи, които ще са едни от най-младите в групата./БТА