Ръководството на баскетболния Черно море даде пресконференция по повод предстоящия мач от 25-ия кръг на НБЛ срещу Левски в петък. На нея бе изложена и позицията на клуба по повод раздялата със Спас Натов.

На срещата с медиите присъстваха президентът Павлин Николов, изпълнителният директор Борис Стоянов, членовете на УС Стефан Павлов, Георги Ганчев, Янчо Янчев, треньорът Дарин Великов и капитанът на тима Станислав Цонков, пише Dariknews.bg.

Всички изразиха съжаление от раздялата със Спас Натов и заявиха, че са останали изненадани от това негово решение. Натов бе определен като легенда за Черно море, а Павлин Николов заяви, че той винаги е добре дошъл отново. На пресконференцията стана ясно, че Дарин Великов няма да може да разчита най-вероятно до края на сезона на Цветомир Куртев, който при тренировка вчера е получил сериозна травма, като опасенията са за скъсана предна кръстна връзка.

Дарин Великов призова всички фенове на баскетбола да дойдат в петък вечер в зала „Христо Борисов“ и да подкрепят тима в един от най-важните му мачове.

Ето какво споделиха всички присъстващи на пресконференцията днес:

Павлин Николов: „Ще играем плейофи. Няма как да не играем. Ако не се случи, ще бъде голям резил. За постъпката на Спас Натов, смятам, че беше прибързана. Никога не имало упреци към него, или пък санкции за загуби. Винаги сме били коректни. Това което е обещано, ние сме го изпълнявали. Има ли победи, има и премии. За мача с Лукойл преди 2-3 месеца дори бях обещал 10-15 000 лева за победа, но за съжаление не успях да ги дам на момчетата. Знаете за решението, което беше взето по предложение на УС Денислав Коцев да поеме друга възрастова група, за да няма конфликт на интереси предвид факта, че синът му тренира под негово ръководство.Той се съгласи с това наше решение, след което изненадващо за всички Спас каза ясно, че си подава оставката. Странно ми е решението му, но гледаме напред. Той е винаги добре дошъл при нас. След като бях информиран за решението му се обадих на Дарин Великов. Сега той е човекът, който ще изпълнява тези функции до края на сезона“.

Георги Ганчев, член на УС: „За нас беше изненадващо решението на Натов. Взехме решение на УС за треньорска рокада в школата, която не го касае пряко. Ставаше въпрос за това Коцев от треньор на старша възраст да поеме по-малките групи, докато синът му мине при мъжете.  Спас Натов реши на следващия ден да напусне, като изтъкна като мотив, че сме пренебрегнали неговото решение да оставим Коцев. За всички нас постъпката му ни дойде „като гръм от ясно небе“. Съжаляваме за това негово решение. Той беше треньор и директор на ДЮШ. Всички права за селекция, тренировъчен процес бяха негова отговорност. Това беше лично негово решение. Той беше категоричен. Съжаляваме много. Няма нужда да казвам какво е направил за Черно море. Допринесъл е толкова много. Той е легенда на Черно море. Вратите винаги са отворени за него. Направи много и като капитан, и като треньор, този клуб да бъде на челните позиции вече повече от 20 години“.

Стефан Павлов, член на УС: „Спас Натов е най-голямото име във варненския баскетбол. Много обичан от всички хора. Знаете, че нашето решение да помагаме на клуба бе свързано и с ДЮШ. Единственото, което искаме, е школата и децата да се чувстват добре и да вървят напред. Съжаляваме, че Натов взе това решение, но то е лично негово и не е имало никакви упреци към него от страна на ръководството. Той е добре дошъл в клуба, в ДЮШ. Ако преосмисли нещата е ясно, че ще го приемем.

Изпълнителният директор на Черно море Борис Стоянов връчи два таблета, предоставени от Виваком на двамата състезатели на клуба, които играха в Мача на звездите в неделя-Станислав Цонков и Цветомир Куртев. Последният не бе на пресконференцията заради получената тежка контузия. По повод вниманието, което Павлин Николов обръща на ДЮШ в клуба Борис Стоянов заяви: „ От юни месец миналата година до края на март, само за ДЮШ вложените пари прехвърлиха 200 хиляди лева“.

Той добави, че миналата седмица са били подменени и бойлерите в съблекалните в залата на подрастващите.

Дарин Великов, треньор на Черно море: „Искам да призова всички фенове в петък да дойдат в залата и да ни подкрепят в мача ни срещу Левски. Това е много важно за нас. Нека напълнят залата и бъдат заедно с нас. Няма да мога да разчитам на Цецо Куртев. Той скъса кръстна предна връзка и дълго време ще отсъства. За тези 10-ина дни, в които работя със състезателите съм много доволен от тях. Правят това, което искам. Споделих им, че характерът и влагането на тима в мачовете до момента не ми харесват. Черно море винаги е имал характер, лице и е бил костелив орех за всеки. Доволен съм от тренировъчната дейност на момчетата. Вярвам, че ще бъдем много по-различен отбор. Виждам променена отговорност. Малко беше спаднал тонусът им. Относно стила на игра, трудно можем да го променим за толкова малко време, но ще се постараем. Искам да виждам отбор, който да се бори и не се предава. Не искам да виждам примиренческо поведение. Левски ще го победим, ако изглеждаме като отбор. На този етап няма да имам помощник. Нямаме възможност да реагираме с помощник засега. Времето е много кратко до края на сезона. Знаете, че Бакалов бе съпричастен със Спас Натов“.

Станислав Цонков, капитан на Черно море: “Нормално е при нов треньор да има допълнителен заряд при нас. В тактически план не сме променяли кой знае какво.Дали ще опазя в петък капитана на Левски? Ако аз ще го пазя, ще дам всичко от себе си да го направя.С треньора Дарин Великов говорихме за това, че защитата е 10 процента умение, а останалото е до личната нагласа. Работим в посока да бъдем по-колективни, да си помагаме и да играем като отбор“.

Черно море приема Левски в петък в 18:30 в зала „Христо Борисов“. Отново ще има игра за феновете, като паричната награда за този, който вкара от центъра, набъбна на 800 лева. Ще има и предметни награди.