Българският национален отбор по баскетбол изигра най-слабия си мач до момента на Евробаскет 2011, и отстъпи с 56:67 на Украйна в среща от група D. „Трикольорите” нямаха ден, и изглеждаха повече изморени, отколкото преди почивния вчерашен ден. От друга страна, съперникът изигра почти перфектен мач, с отлична успеваемост на стрелба, и показа силна защита. България приличаше на тима от контролите преди Европейското, и дали умората, или напрежението си казаха думата върху момчетата на Росен Барчовски, се видяха много пропуски в играта на отбора.

Загубата ни остави само с теоретични шансове да търсим продължаване напред, още повече с оглед предстоящия ни мач с топ фаворита Русия. За Украйна това бе първа победа, но техният тим тепърва има да играе с по-преодолимите Грузия и Белгия.

В трети пореден мач на Европейското първенство старши треньорът на България Росен Барчовски направи промяна в стартовия си състав, и избра за позицията на леко крило Александър Янев. Изборът бе логичен, заради ръстовото превъзходство на Украйна, което в действителност се оказа сериозен проблем за нашия състав в хода на мача.

България откри резултата, но след това в продължение на почти пет минути не успя да намери отново коша на украинците от игра, и в средата на първата част пропуските направиха преднината на съперника 10:3. Едва в шестата минута добавка на Николай Върбанов, който отбеляза и първия кош, мина през ринга. Атаките на България преминаваха твърде мъчно през защитата на здравите физически украинци, които започнаха и с три от три от тройката. Три минути преди края на първата част за първи път на терена се появи и НБА звездата на противника Кирило Фесенко, който в трети пореден мач бе оставен резерва от Майк Фратело.

Украйна обаче направи и доста глупави пропуски чрез ръстовите си играчи, което задържа България на две точки минута преди края – 14:12. Гардовете на украинците обаче се справяха отлично, и пробиваха дори през нашите високи състезатели. След доброто включване на Калоян Иванов в края на първата четвърт, и четири негови точки, тя приключи при 16:14 за Украйна.

Вторият период вървеше равностойно в първите му две минути, след което Украйна пак успя да увеличи аванса си, благодарение на агресивна защита, и отлични изяви на гардовата си двойка. От другата страна България не съумяваше да завърши пробивите си, и съвсем забрави стрелбата отдалеч, след началните пет пропуска. Така пет минути преди почивката украинците поведоха със седем при 24:17, а след още четири минути за първи път в мача разликата стана двуцифрена – 30:20. Двигателят на българския отбор на Евробаскет Ърл Роулънд реализира първия си кош от игра едва в последните секунди на първото полувреме, до края на което натрупа и два фаула. В заключителните моменти той отбеляза и един от марковите си пробиви, но България допусна лесни кошове, които закотвиха разликата на девет точки на почивката – 34:25.

Гардовият дует Дмитро Забирченко и Стивън Бърт вкараха 21 от 34-те точки за Украйна в тези първи 20 минути. Именно те отбелязаха и 18 от първите 24 за своя тим в мача. Техният отбор се представяше отлично в дефанзивен план, и регистрира страхотен процент на стрелба – неща, които не потръгнаха за България в първата половина от мача.

Две минути двата състава не успяха да си вкарат, след което размениха по една тройка в следващите две минути. Точно в средата на частта разликата се увеличи на 15 за Украйна, при 43:28, след като отново атаките ни срещата задънена улица, а техните бяха успешни. Кошът като че ли не просто омагьосан, и никакви стрелби на българските баскетболисти не можеха да пробият ринга. Намалихме все пак изоставането до 10, три минути преди края на частта, след нов изблик на сили, но в момента, в който пропуските започнаха отново, разликата не само се върна на 15, но и достигна 18, след две поредни тройки през човек за Украйна, 53:35. В последната секунда Калоян Иванов вкара рядка тройка за България, за да оформи 53:38 за украинците след 30 минути.

Във всеки момент, в който успявахме да върнем някой кош, украинците отвръщаха незабавно, и изобщо не позволяваха на разликата да падне. Старанията на българския състав се удвоиха с напредването на последната четвърт, и при 58:46 отново се видя светлинка в играта. Филип Виденов с тройка намали още до 11, отново той свали на девет при 60:51, на най-малката разлика стана седем, четири минути и половина преди сирената. Времето обаче застрашително се топеше, а разликата се движеше все около десетина точки. Българският тим започна с бързи шутове, за да пести от часовника, но нищо не излезе и ужасната стрелба провали последния шанс да се върнем в мача. Опитите да преборим Украйна с нисък състав, и без центрове, не успя, и заради кошмарния процент на успеваемост, и заради продължаващите проблеми в ориентацията на защитата.

Украйна пък имаше невероятен късмет, и завърши с над 44% стрелба от всички зони, като до средата на последната четвърт бе над 50% от тройката. Това бе и един от малкото мачове, в които България успя да спечели борбата под коша, но това се дължеше точно и на точността на украинците, на които не се налагаше да се мъчат за овладени топки в нападение. Съперникът ни вкара общо 30 точки от грешки и на бърза атака.

В двубоя с Украйна се видя особено колко е тежко, когато най-добрият играч за България дотук на Евробаскет – Ърл Роулънд – няма ден. Гардът завърши с девет точки и пет асистенции, но бе пазен изключително добре, както и всички други родни национали. Роулънд и Филип Виденов бяха общо 7 от 27, като Виденов завърши с 10 точки и осем борби. С по девет точки се отчетоха двамата близнаци, като Деян взе шест борби към тях, а Калоян – седем. И те обаче не завършваха добре нападенията си в повечето опити. Десет точки отбеляза и Чавдар Костов, който като че ли имаше най-прилична успеваемост днес.

За победителите Олександър Колченко завърши с 18 точки и много важни тройки, а Стивън Бърт също игра силно и вкара 17 точки. Дмитро Забирченко отбеляза 12, всичките през първото полувреме. Звездата на тима Кирило Фесенко пак игра само 10 минути, и завърши с пет точки и три борби, и много ефектна забивка, за да покаже, че е на терена.

Утре България се изправя срещу фаворита в група D Русия, от 18 часа, в предпоследния си мач в Клайпеда. Сборная може да се класира още тази вечер, при очакван успех срещу Белгия.