В ЛукОйл Академик са на път да разрешат проблема на позицията на плеймейкъра. След като и завръщането на Антонио Бъркс е под въпрос, „студентите” търсят други варианти още за следващия мач с германския Артланд Драгонс.

Липсата на сериозен гард на позиция 1 в Рига изигра лоша шега на най-добрият български отбор и те закономерно загубиха с разлика, припомня bulgarianbasket.com. Сега ръководството на „студентите” търси на пожар някой да спасява положението и е отправило оферта към 27-годишния американец Уили Дийн.

Баскетболистът е с доста солидна биография, а и вече се е подвизавал в няколко страни в Европа. От ЛукОйл Академик добре си спомнят за гарда, тъй като той е играл за турският Тюрк Телеком в мачовете му от турнира за купата на УЛЕБ преди две години. Тогава те бяха в една група с българският представител, като ЛукОйл Академик победи и в двете срещи, в София и в Анкара. Турците завършиха безславно първата фаза на турнира без спечелен мач, докато ЛукОйл Академик я преминаха.

Освен в Турция, Дийн е играл в Италия (Болоня), Гърция (Йоникос, Илясиакос), а през последните две години в Русия (Спартак Приморие). През последния сезон в руската суперлига той е изиграл 27 мача и е топ стрелец на отбора си със средно по 16.1 точки на мач. Освен това той добавя по 3.7 асистенции и 3.3 борби на среща.

Кариерата си започва в Бостън Колидж, но завършва един от най-реномираните университети в конференцията Big Ten в САЩ – Пърдю.Започва сезона в НБА с Вашингтън Уизардс, но участва само в един от предсезонните мачове на отбора. Преди това играе за Детройт Пистънс в лятната лига на НБА. На 11 октомври обаче той е освободен от отбора на Уизардс и оттогава чака оферта.

ЛукОйл Академик посреща във вторник Артланд Драгонс във втория мач от турнира за купата на УЛЕБ, като варианта с привличането на Уили Дийн в отбора е почти сигурен. От агенцията му потвърдиха за интерес към играча от страна на ЛукОйл Академик и казаха, че е въпрос на време той да подпише с отбора.