Шампионът Лукойл Академик се наложи убедително с 97-63 като домакин на Спартак Плевен в мач от 12-тия кръг на мъжката Национална баскетболна лига. В залата в Правец „студентите” не срещнаха затруднения при успеха си при завръщането на Перо Антич пред правешката публика. По този начин борбата в челото на класирането между Левски и Лукойл Академик продължава, след като по-рано и „сините” записаха победа в този кръг от НБЛ. И двата отбора делят челната позиция с по 10 победи и 2 поражения до момента. Плевенчани пък изостават в класирането, поделяйки шестото място с отбора на Ямбол с актив 4-8.

Мачът започна много силно за домакините от Лукойл Академик, които не позволиха на противника да се разпише цели 4 минути след началото на двубоя. Перо Антич направи отлично начало и основно чрез негови заслуги шампионите поведоха с 8-0. След като и останалите играчи от „студентите” се включиха по-активно, ситуацията за плевенчани стана още по-неприятна - 17-5 за Лукойл Академик. В този момент до края на първата десетка играчите на Спартак направиха серия от 12-4 в тяхна полза като скъсиха разликата само до 4 точки – 21-17.

Още в началото на втората десетка два бързи коша на гостите изравниха резултата и всичко започна отначало. Последва обаче нова серия на балканското трио Антич – Стефанов - Миркович, благодарение на което разликата в полза на шампиона отново стана двуцифрена 2 минути и 35 секунди преди почивката. До края на частта домакините успяха и да увеличат разликата си до 48-34 след 20 изиграни минути.

След почивката играта продължи в същия дух, като Антич и компания бяха още по-уверени и спокойни . Македонското тежко крило показа, че не е загубил уменията си, а след слабия мач в Ямбол миналата седмица просто е имал нужда от адаптация. Той и капитанът Тодор Стойков бяха основните действащи лица на терена през третата четвърт и успяха да увеличат преднината на отбора си отвъд границата от 20 точки. Гостите от Спартак пък изглеждаха обезнадеждени и примирени с очертаващата им се нова загуба. Сякаш им липсваха духа и играта, които им донесоха сладката победа срещу Балкан от миналия кръг.

В края на третата и началото на последната четвърт добре се включи центърът на домакините Николай Върбанов. Основните фигури на Спартак – Хрисимир Димитров, Илия Станков и Джо Кенърли не успяваха да спрат домакините, които продължаваха да увеличават преднината си и уверено вървяха към пореден успех. Точно 4 минути и 43 секунди преди края разликата достигна и 30-точковата граница. В последните минути темпото спадна много и отборите просто доиграха мача. Основното преимущество на домакините беше борбата под коша, където те доминираха над противника. След края таблото в Правец показваше разгромното 97-63 и десета победа за Лукойл Академик в шампионата.

Много силен за победителите бе Антич с дабъл дабъл от 22 точки и 11 борби. Такъв записа и Върбанов със своите 10 точки и 12 овладени топки. Веселин Веселинов добави 18, а Тодор Стойков – 15 точки за актива на Академик.

За Спартак Плевен най-резултатен бе Веселин Георгиев с 13 точки. Другите състезатели с двуцифрен актив от отбора му са Хрисимир Димитров и Александър Дяковски, които записаха по 13.

Мачът бе изгледан отблизо от новият стар гард на Лукойл Академик Уили Дийн, който пристигна по-рано днес в клуба. Той бе привлечен през седмицата и ще направи второ завръщане с екипа на „студентите” най-вероятно другата седмица.

В следващия 13-ти кръг от Националната баскетболна лига шампионът отново е домакин, този път на Балкан. Спартак Плевен пък ще посрещне варненския Евроинс Черно море в очакван с интерес сблъсък. И двата мача са на 23-ти януари (събота) от 18.00 часа.