Левски победи Ямбол със 103:68 в отложен мач от 25-я кръг на мъжкото баскетболно първенство. На хлъзгавия паркет в зала „Триадица” „сините” затвърдиха втората си позиция в класирането, като показаха наистина приятен за гледане бърз баскетбол. Тимът на Ямбол си остава в дъното на А-1, на седма позиция със девет победи и 16 загуби.

Момчетата на Любомир Минчев нямаха абсолютно никакви проблеми срещу своя съперник, като постепенно увеличаваха преднината си. На полувремето те водеха с 50:33, а най-голямата разлика в мача дойде в края на двубоя и бе 38 точки.

Отборът на Ямбол се опитваше да противодейства преди почивката, но през второто полувреме трудно успяваше да стигне до смислени атаки, а в защита просто нямаше шанс срещу бързите контри на Левски. Стрелбата от тройката, на която често разчита наставникът Иван Чолаков допълнително изневери на гостите. Ямбол направи ужасните 28 грешки, и позволи на съперника си да открадне цели 20 топки.

Играта на Левски вървеше много плавно, като „сините” в този мач се изявиха както в нападение, така и със здрава защита – два елемента от играта, които липсваха на тима в предишни срещи. Домакините стреляха, подаваха и доминираха тотално във всяка зона на играта и напълно заслужено преминаха границата от 100 точки – безспорен атестат за атрактивност.

Любо Минчев пусна в игра абсолютно всички играчи, които седяха на пейката по екип и те му се отблагодариха подобаващо – шестима завършиха с двуцифрен актив от точки. Веселин Веселинов изигра чудесен мач и бе най-полезен за „сините” с 18 точки, пет борби и две асистенции за 20 минути. Ники Върбанов също се отчете с много добрите 12 точки, седем борби и пет откраднати топки. Центърът можеше и да увеличи актива си, но в последната част бе изритан от съперник в прасеца и принудително напусна играта. По 14 точки за Левски добавиха Стефан Георгиев и Станислав Славейков, а Роб Престън завърши с 11. Младият Павел Иванов вдигна на крака залата с ефектна забивка през второто полувреме, след която направи и някои много добри отигравания за Левски.

За гостите Вадим Река бе най-полезен с 23 точки и 12 борби. Станислав Говедаров записа 23 точки, но направи изненадващите за опита си девет грешки.

Старши треньорът на Левски Любомир Минчев сподели след мача, че не е очаквал толкова лесна победа. „Напротив, смятах, че Ямбол се намират в добра форма и очаквах да ни затруднят”, каза младият специалист. Като един от треньорите за Мача на звездите тази година, Минчев заяви, че според него повече от неговите играчи заслужават да попаднат в шоу срещата в Самоков. Феновете избраха само трима – Ники Върбанов, Юлиан Радионов и Асен Великов, но Минчев ще има правото да предложи още някого за допълнителните четири свободни квоти.

Наставникът на гостите Иван Чолаков както обикновено бе много емоционален, особено през първото полувреме, но бе безсилен да промени нещо в играта на своите момчета. „Явно Левски просто са по-класният отбор,” каза той. „Започнахме сравнително добре, но после допуснахме много грешки.”

Условията в зала „Триадица” наистина не подобаваха на среща от елита. Заради турнир по бойни изкуства, провел се през уикенда в съоръжението, теренът бе влажен и не позволи на играчите да покажат най-доброто от себе си, и предизвика редица грешки и от двете страни. „Миха паркета два пъти днес, но нямаше какво повече да се направи,” казаха от спортно техническия щаб на Левски.

     Класиране

    1. Лукойл Академик  24-0  48 точки

    2. Левски 17-8    42

    3. Балкан  15-10   40

    4. ЦСКА  14-11    39

    5. Спартак Плевен 13-11    37

    6. Черно море 12-13    37

    7. Ямбол 9-16     34

    8. Рилски спортист  8-17    33