Турският национален отбор по баскетбол в действителност няма да може да се възползва от услугите на своята суперзвезда Хидиует Тюркоглу за европейските квалификации. Играчът на Орландо Меджик е решил да почива това лято, и няма да е част от състава, който Богдан Таневич ще доведе и в София за European Basketball Tour. След като му предстои трансфер от Чикаго в друг отбор пък, и Омер Ашик е поискал пауза през тези месеци, за да уреди клубната си кариера. Подобна е ситуацията и с друга турска звезда от НБА – Ерсан Илясова. Очаквано ги няма и Керем Тунчери и Омер Онан.

European Basketball Tour – София 2012 ще се проведе от 24 до 26 юли в „Армеец Арена“ в София. Билети на цена от 10, 50 и 100 лева за два мача на ден вече се продават в мрежата на Eventim.bg, в специален щанд в The Mall, както и в магазини Germanos, Office 1 Superstore, Multirama, OMV, Piccadilly, Jeff и Technomarket.

Най-любопитното в състава на Турция са не толкова отсъстващите ветерани като Тюркоглу и Тунчери, колкото включването на изключително много млади играчи. 11 от 19-те в списъка са родени през 1990-та и 1991-ва година, няма нито един над 30, а над 25 в момента са само трима. Тези младоци обаче са част от най-перспективните играчи на Европа, като Фуркан Алдемир например бе избран в Драфт 2012 в НБА от тима на Кливлънд Кавалиърс. 20-годишният Енес Кантер игра през изминалия сезон за Юта Джаз.

След обявяването на състава, от федерацията на Турция разкриха интересни факти от изминалите седмици. Те обясниха, че са били в преговори с един от най-класните треньори в Европа – Еторе Месина, който е изразил интерес към поста селекционер, но е предпочел офертата от клубния ЦСКА Москва.

Първите контроли от подготовката на Турция ще бъдат именно в България, по време на European Basketball Tour 2012 в „Армеец Арена“.

Съставът на Турция: Ченк Акийол, Догус Балбай, Душан Чантекин, Осман Гьокхан Сирин, Синан Гюлер, Ибрахим Йълдирим, Изет Тюркилмаз, Бариш Хершек, Серхат Четин, Емир Прелдзич, Ендер Арслан, Фуркан Алдемир, Гьоксенин Кьоксал, Сертач Шанли, Кан Мустаф, Биркан Батук, Илках Караман, Семих Ерден и Енес Кантер.