Трудна победа над Португалия постигна младежкият ни национален отбор по баскетбол в последната си проверка преди Европейското първенство, Дивизия Б. Момчетата на Иван Чолаков и Петко Делев се наложиха с 65:62, но не показаха играта от вчера, когато разбиха същия противник с 30 точки. Сега националите ще получат ден почивка, за да съберат багажа си, след което се отправят към Македония, където на 16 юли започва шампионатът на Стария континент.

Двубоят срещу Португалия в Спортния комплекс в Правец бе много равностоен, като нито един от двата състава не се откъсваше продължително в резултата. Българският тим имаше слаби минути в средата на втората четвърт, когато позволи на иберийците да стигнат до 10 точки аванс – най-сериозният в мача. Точно преди края на полувремето обаче нашите баскетболисти се възползваха от пропуските на противника и за две минути свалиха изоставането си до само една точка – 32:33.

Португалският тим показа добра игра в защита, като играеше доста агресивно по целия терен, но също така си служеше и с много нарушения. Българските играчи от своя страна правеха твърде много технически грешки, а често и прекаляваха с индивидуалните действия.

Третата четвърт вървеше кош за кош, а резултатът през повечето време бе равен. Така бе и до средата на последната част, когато за кратко португалците имаха крехка преднина от три точки. Три минути преди сирената обаче кош на Христо Захариев направи 59:58 в наша полза, и до края младежите ни удържаха аванса си, а 17 секунди преди края дори водеха с пет точки.

Българите стреляха цели 27 пъти от наказателната линия, и бяха точни в 19 от тях. Грешките им обаче бяха в повече – точно 23. И двата състава нямаха особен късмет от тройката, като никой не премина 30-процентната граница.

Като сигурни титуляри за Европейското се оформиха Божидар Аврамов, Александър Янев и Христо Захариев, а за останалите позиции вероятно ще има ротация. Днес добре се включи и Симеон Илиев, завършил с 11 точки. Захариев се отчете с 12 точки и осем борби, а Аврамов добави 13 точки. Жозе Соареш бе най-резултатен в мача с 23 точки.