Страхотна тройка на Александър Груев донесе първата победа на българския Рилски спортист на старта на Балканската баскетболна лига и дебюта на тима от Самоков въобще в официален международен мач.

Малкото зрители в Арена Самоков станаха свидетели на невероятен край на двубоя, с който беше открита регионалната надпревара. Точната ръка на гарда на Рилецо Груев не трепна и секунда преди финалната сирена порази коша на белградския Мега Хипо Лизинг от зоната за три точки за крайното 97:96 точки и то след продължение.

Емоции имаше и в края на редовното време, когато друг от баскетболистите на домакините – Бранко Миркович вкара за 81:81 и донесе допълнителни 5 минути.

Рилецо успя да навакса изоставане от десетина точки през второто полувреме и след пасив 35:40 на почивката и 57:60 след 30 минути игра, Миркович изравни 40 секунди преди края на редовното време. Въпреки че сърбите стояха по-добре на терена, а баскетболистите на македонския наставник Александър Тодоров направиха много пропуски при стрелбата си от далечно разстояние и губеха борбата под двата коша, играчите от Самоков имаха шанс дори да вземат по-рано победата, но Иван Лилов пропусна при опита си от тройката 3 секунди преди сирената.

В продължението домакините трябваше да се справят без двамата си най-добри играчи до момента Драгослав Папич, който завърши с 17 точки и 4 борби, но бе дисквалифициран през второто полувреме, защото се сдърпа със съперник и американеца Травис Петерсън, който вкара 17 точки и овладя 9 борби.

Рилски спортист пак бе догонващ в резултата, но в последната минута се хвърли на щурм, за да се стигне до победния изстрел на Сашо Груев, като в предишната атака един от най-добрите от Мега Хипо Лизинг – Стефан Стоячич вкара само единия наказателен удар за 96:94 в полза на неговия тим. Стоячич реализира 25 точки, но очевидно не достатъчно. Сърбите ще съжаляват много за пропуските си от наказателната линия, които доведоха до намаляване на актива им. Много проблеми за Рилецо създаде и Крис Шлатър, който се отчете с 19 точки и 8 борби.

Героите за самоковския клуб обаче определено бяха Александър Груев, вкарал 16 точки и 4 борби, както и Бранко Миркович, отбелязал 19 точки, 3 борби и 3 асистенции. Иван Лилов завърши с 13 точки, 4 борби и 5 асистенции.

В следващия кръг на 15-ти октомври Рилски спортист гостува на Динамо Букурещ.