Тримата американски баскетболисти, които имат български паспорт – Родерик Блекни, Кейдриън Кларк и Прийст Лодърдейл попаднаха в разширения състав на националния ни тим от 25 човека.

„Желанието на Пини Гершон беше всички американци, които имат български паспорт да бъдат анонсирани. Той в момента прави всичко възможно да привлече и още един много класен плеймейкър, ако ни стигне естествено времето. След като и тримата имат български паспорт, беше съвсем нормално да са част от разширения състав. Допълнително ще преценим на кой ще заложим, защото както Блекни завърши едва преди няколко дни първенството на Гърция, ако Лодърдейл има ангажименти до 5 юли в Китай, те при всички случай ще се присъединят по-късно на лагера. Времето ще даде по-точен отговор на въпроса кой ще играе. Засега желанието ни е по-скоро да се спрем на играч на позицията плеймейкър, където сме доста уязвими. Подготовката и времето ще дадат окончателен отговор на този въпрос”, коментира един от асистентите на израелеца - Тити Папазов и добави:

- Това, че и тримата са получили повиквателни означава ли, че са дали принципно съгласие да играят?

- „Ами, естествено, аз мога да гарантирам за Блекни и за Кейдриън Кларк. Едно от условията при получаване на българския им паспорт бе, че подписаха декларация, че ще играят за националния отбор, а според правилата на международната федерация там е упоменато, че са задължени да проведат двуседмичен лагер с отбора преди мачовете. Ние искаме малко по-дълго да са с нас и в тази връзка може би ще бъдат направени някакви компромиси, но двамата имат този ангажимент и аз смятам, че няма да има проблеми. При всички случай обаче те са много големи звезди и трудно можем да поканим двама гардове като знаем, че единият от тях със сигурност ще отпадне. Може да се направи компромис и да се покани един гард и един център. Лодърдейл е изразил своето желание, но не 100%, защото знаете, че с него е малко по-специфично. Наблюдаваме го и правим всичко възможно да получаваме информация за това, което прави в момента в Китай. Има феноменална статистика, но все още нямаме информация точно какво е нивото на лигата независимо, че в момента там играят 4-5 бивши играчи от НБА. Много е вероятно в края на месеца, ако не получим по-подробна информация като дискове, на 25- и на 28-и има два мача, които има вероятност да отида и да наблюдавам. Малко е далеч Китай, ама ако се наложи и това ще направим. Трябва да направим всичко възможно, за да извлечем максимума за националния отбор.

- Има ли право играч тръгнал си от България като Лодърдейл да бъде викан в националния тим?

- Ако си спомняте, когато аз бях треньор, не го повиках, но сега просто статистиката му е много добра. Той има своя версия за неговото напускане. Знаете, че истината е някъде по следата. Може би това ще е и причината да пътувам, за да проведа един сериозен мъжки разговор с него, защото отговорността сега е много голяма. Треньор на отбора е едно от най-големите имена в европейския баскетбол и ние не може да си позволим лукса да си правим експерименти с него. Хайде, аз тогава съм бил млад треньор и знам какво ми е коствало, но в името на това да се направи най-доброто за националния отбор, може да се проведе един разговор. Може с времето да е узрял, откъде да знаем. Знаете, че аз много бързо забравям лошите неща и може би аз съм един от най-потърпевшите треньори от Лодърдейл, но в същото време сме видели и много добри нещо от него, така че гледам позитивно на нещата. За мен е важно националният отбор да се класира и ще направя всичко възможно, за да помогна на Пини Гершон. Знаете, че той показа изключителна коректност към мен и аз съм задължен да дам всичко от себе си, за да съм полезен на него и на екипа, което съм убеден и за другите. Надявам се този максимум да бъде реализиран като класиране.