Левски се класира на финал в турнира за Купата на България за трета поредна година. „Сините”, домакини на Финалната осмица, се наложиха с 82:76 над Ямбол в интересен и оспорван полуфинал. Сега те ще търсят да защитят трофея, който спечелиха през последните два сезона, срещу най-големия си конкурент – Лукойл Академик. Финалният двубой е в понеделник, на 14 март в зала „Универсиада”.

Ямбол, единственият отбор освен Академик, побеждавал Левски в Националната баскетболна лига този сезон, имаше своя шанс да потопи в сълзи „сините”, но не го използва и ще играе за третото място срещу Рилски спортист.

Левски водеше през целия двубой в резултата, но непрекъснато усещаше дъха на съперника в гърба си. Първата четвърт бе напълно равностойна, като за отделни моменти домакините имаха седем точки аванс. След 10 минути обаче разликата бе само една точка, след тройка на Павел Маринов, хвърлила в екстаз феновете на Ямбол, пропътували дълъг път, за да подкрепят любимците си.

Втората четвърт обаче изведнъж стрелбите на Джейсън Кроу потръгнаха и плеймейкърът на Левски успя да изведе своите до двуцифрена преднина, която те задържаха до почивката, дошла при 46:36. През първото полувреме обаче Ямбол доминираше в подкошието, и показа, че няма да се откаже лесно. През второто полувреме нещата продължиха по същия начин, и Ямбол се държеше на десетина точки от съперника, като намаляваше до 6-8, но после бързо позволяваше пак да се качи.

В средата на третата част гостите загубиха и плеймейкъра Юлиан Радионов, който пострада при сблъсък с Прийст Лодърдейл и напусна терена за дълго. Иван Чолаков не можеше да разчита и на Симон Финзгар, който участва в четвъртфинала, но днес отново не се чувстваше добре, и не бе на линия. Четири фаула бе натрупал и Станислав Говедаров, което сериозно затрудни задачата на Ямбол.

Седем последователни пропуска на Левски от игра върнаха изцяло интригата в средата на последната четвърт, при 70:65. В този момент обаче Харпър и Чековски успяха да реализират пет точки, и спряха във важен миг напредването на Ямбол. Лодълдейл също отбеляза четири точки впоследствие, докато гостите профукаха два шута от тройката и две минути преди края отново „сините” бяха напред с 10.

В заключителните мигове Ямбол опита бързи далечни стрелби, с които евентуално да намали изоставането и да търси изравняване, но нямаше шанс и опитният състав на Левски запази успеха до 82:76.

С 26 точки за Левски един от най-силните си мачове откакто е в отбора направи Джейсън Кроу, който открадна и седем топки. 17 точки, седем борби и пет асистенции реализира рожденикът Аарън Харпър, а 17 точки и 12 борби отчете Прийст Лодърдейл.

18 точки и 14 борби за 15-ти дабъл-дабъл този сезон направи Николай Върбанов за Ямбол. Станислав Говедаров отбеляза 22 точки, а с 18 завърши Павел Маринов. Ямбол взе и борбата под коша, но направи десет грешки повече от съперника. Финалът Левски-Лукойл е на 14 март от 18 часа.