„Шансовете са 50:50. Все пак има два мача, а и двата тима са доста добри”, сподели словенският треньор на латвийския Вентспилс Гаспер Окорн преди първата тренировка на неговия тим на българска земя. Вентспилс гостува на ЛукОйл Академик утре в първи мач от 1/16-финалите на купа УЛЕБ в зала „Универсиада”.

„Ще се опитаме да направим колкото се може повече тук в София, да се държим близо до ЛукОйл през целия мач и да се върнем във Вентспилс с добър резултат.

- Какво знаете за ЛукОйл Академик?

- Ами гледахме три мача от УЛЕБ и един от българския шампионат, така че може да се каже, че играчите им не са вече толкова големи въпросителни за нас. Познавам и някои играчи от преди – Муйезинович, Антич, Чанак – баскетболисти от територията на бивша Югославия. Макнамара е тук с нас. Но той идва директно от самолета и е тренирал само веднъж с нас, така че той ще се опита да ни помогне, но ще разчитам повече на него във втория мач.

- Във вашата стратегия за двубоя влиза ли мисълта за минимална загуба или ще гоните победата до края?

- Вижте, ние винаги играем за победа независимо къде. Ако си спортист, не можеш да кажеш – ще играем, но ще сме доволни, дори да не спечелим. Това не е възможно и ние ще се опитаме да спечелим още утре.

- Играхте тежък мач с Ритас през уикенда, притеснявате ли се от умора във вашите баскетболисти?

- Ами, да, играхме тежък мач с Лиетувос Ритас, който е на ниво Евролига, но ние винаги играем с около 10 играчи и разпределяме минутите. И срещу Ритас само един от състезателите игра повече от 30 минути, така че не се притеснявам от умора.

- Споменахте някои от играчите на ЛукОйл, но кой според вас е най-опасен?

- Ами няма да е изненада, ако кажа Дийн и Антич, те са най-добрите за ЛукОйл в нападение, но и останалите не са лоши. На всички постове има опитни играчи, а и треньорът Желко Лукаич не е нов в този бизнес. Говорим за опитен тим с добър наставник.”