Новият селекционер на женския национален тим на България по баскетбол до 20 години Ивайло Христов заяви, че приема назначението си като предизвикателство и сериозна задача. Треньорът сподели, че се надява на добро представяне на баскетболистките, а по повод стартиращия днес финал между ЛукОйл Нефтохимик и Левски коментира, че очаква много интригуващи двубои.

„Това е и предизвикателство, и сериозна задача, защото да водиш един национален отбор е нещо много сериозно. Смятам, че ще се представим добре в подготовката преди европейското, ще подходим сериозно и се надявам да покажем добри игри на самото първенство. Познавам момичетата от доста години, още от преди 4 години, навремето бях помощник треньор на Борислава Мандур, още когато бяха 15-16 годишни. Работил съм с тези момичета и със Славчо Бояджиев, бяхме с тези момичета на европейско първенство А дивизия в Швеция. Познавам ги, знам коя по какъв начин може да се използва, кои са им силните страни, имат ли слаби страни, които да се опитаме да изчистим”, сподели Ивайло Христов пред Гонг и добави:

„В тази възраст хубавото нещо е, че има първенство А група- жени, където предимно тези момичета играят в това първенство и могат да се развиват. Някои от тях направиха много добри мачове, добър сезон. Други не се представиха така, както трябва. Така или иначе, аз си мисля, че моята задача, и задача на всички треньори в България, е да даваме шанс, да подкрепяме тези, които наистина искат и ако виждаме някаква перспектива в тези момичета, да им се дава възможност. Наистина има отлив и не са добре нещата в женския ни баскетбол. Надявам се с добър колектив, с това да успея да ги накарам да мислят като една в този отбор, с добра подготовка, да има някакъв ефект и някаква полза от това, че са в национален отбор. Има момичета, на които бъдещето им е в баскетбола от този отбор и още не е уточнен състава, но съм набелязал няколко момичета.”

Колкото до финала в Националната баскетболна лига- жени, Христов заяви: „Мачовете между ЛукОйл и Левски винаги са били много сериозни. Получиха се много сериозни мачове, интересни и интригуващи. Преди време бях казал, че прогноза за загуба на ЛукОйл няма да давам. Тогава Левски победиха. Аз съм малко пристрастен към отбора на Левски. Знаете, че най-добрият ми приятел е треньор там – Стефан Михайлов. Също така съм в добри отношения и със Сашо Везенков. Не искам да обидя никой, но си мисля, че ще станат хубави двубои за наблюдаване от всички зрители и само мога да кажа: „По-добрият да победи.” Прогноза не мога да дам.”