Стефан Георгиев-Торо за първи път от 11 години насам ще гледа националния отбор по баскетбол от страни. Тежките контузии пожалиха центъра на Левски досега, но това лято той получи неприятна травма и вече претърпя операция, която го извади от Евробаскет 2011.

„В отбора има добро настроение, надявам се да се запази по време на цялото първенство. Шансовете ще видим, когато играем с отборите от нашата класа – Грузия, Украйна и Белгия. Ние играхме контроли с отбори, с които нямаме нищо общо като класа и игра. Когато се изправим срещу конкурентите, мисля, че ще изглеждаме много по-добре,” сподели един от капитаните на баскетболния тим.

Да седиш и гледаш е много по-трудно, отколкото да си на терена. „Трудно е, защото когато започваш подготовка, си правиш планове, че ще играеш, и е малко неприятно. Но такъв е животът, 11 години без контузия в националния, сега се случи накрая. Ще гледам, ще стискам палци. Отстрани е по-трудно, защото се виждат по-друг начин нещата, и е неприятно. Повече се ядосва човек, затова треньорската професия е толкова трудна,” призна Торо.

За българската психология, да не се раздава, освен ако не е наложително, Георгиев отбеляза: „Малко или много, това е психология, всеки си казва, контролна среща – не е фатално. А като отидеш на първенството, си пределно мобилизиран,  за това нещо си се готвил няколко месеца, искаш да дадеш най-доброто. Мисля, че там ще играем по-добре.”

За своето възстановяване той сподели:„Три месеца, докато почна да играя баскетбол. Те винаги дават по-розови прогнози, но мисля, че някъде средата на ноември месец е реално да участвам в тренировки и мачове на Левски. Докато не съм готов за баскетбол, няма да играя просто.”

Прогнозата за нашата група D на Европейското, и изхода от мачовете с равностойните на над Грузия, Белгия и Украйна, опитният играч заяви: „Надявам се да победим и трите. Въпросът е и как ще съхраним сили, за тези пет мача в  шест дни. Много е трудно човек да се съхрани, и да играе пет мача поред на ниво. Украйна със сигурност можем да победим, другите два съм 50/50, и за тях съм така, но по-големи са ми надеждите, че са по-слаби от нас.”

„Сигурен съм, че Испания ще бъдат на финала, и може би ще го спечелят. От това, което играха срещу нас, играха с лекота. Домакинството също е сериозен фактор, така че може би Испания-Литва ще е финалът,” бе и прогнозата на Торо за изхода от Евробаскет 2011.