Един от топ реферите в света, гръкът Лазарос Вореадис ще ръководи „българското” дерби от четвъртфиналите на Балканската лига по баскетбол между Рилски спортист и Левски. Двубоят е от 17.30 часа в Арена Самоков. Вореадис неведнъж е свирил срещи в България като за последно той бе рефер на победата на националния ни тим над Италия с 81:80 точки в зала „Универсиада” на 31 август 2008-ма година в мач от евроквалификациите за първенството в Полша.

На Лазарос Вореадис ще асистират други двама от качествените съдии на Южната ни съседка, пише bulgarianbasket.com - Георгиос Танацис, който свири полуфинала от Европейското за жени между отборите на Испания и Русия, както и Янис Фуфис – рефер с доста добра кариера през последните няколко сезона.

„Сините” водени от треньора Константин Папазов имат преимущество в последните 10 мача помежду си – 8:2 победи в тяхна полза. Интересно е да се отбележи обаче, че извън успеха на Левски в предсезонен турнир на 29-ти септември с 94:88 точки, „сините” нямат успех в официален мач в Самоков точно 2 години. На 18-ти март 200-ма година Рилецо се препъна със 74:79 точки в първия мач между двата отбора в Арена Самоков. Той бе четвъртфинал от турнира за Купата на България през сезон 2007/08.

Левски и Рилски спортист изиграха вече 4 мача помежду си през този сезон, а в рамките само на седмица ще излязат един срещу друг още 3 пъти – освен двата четвъртфинала за Балканската лига, първият от които днес, съперниците ще играят и веднъж в отложен мач от шампионата на страната – в събота от 17.30 в зала „Универсиада”.

Проблем за „сините” може да се окаже заболяването на техния най-добър играч Арън Харпър, но едва ли в тази решителна битка той няма да бъде вдигнат на крака и да вземе участие в срещата.