Президентът на баскетболната ни федерация Атанас Тонев посрещна с изключително задоволство новината, че българинът Артеник Арабаджиян е номиниран сред най-добрите рефери в последните 50 години в Европа.

„Ако някой имаше талант за съдийство това е той. Имаше уникално чувство за точно съдийство и съумя да реализира качествата си. Не само го познавам, но и съм се учил от него. Не мисля, че финалът на Олимпиадата в Мюнхен е най-големият мач в кариерата му. Арто имаше уникални финали на световни първенства и европейски клубни турнири. Дано да е пример, особено за по-младите. Казвал съм, че имаме много добри съдии, но не и много много-добри съдии, да не говоря за отличници. Нямаме съдия в Топ 20 на Европа. Дано да се породят амбиции сред младите да покажат качества пред ФИБА и да последват примера му”, сподели Тонев, който е бивш баскетболен съдия.

Атанас Тонев коментира и провеждащите се преговори с израелския треньор Пини Гершон, който може да поеме националния ни тим за мъже.

„В началото на следващия месец ще има новини, разбирайте продължение на преговорите. Да, той поиска записи с играта на мъжкия и младежкия ни представителен отбор. Гершон познава отлично Тодор Стойков, който е искал още като 19-годишен в тогавашния си клуб Макаби Тел Авив. Не познава особено Филип Виденов. За младите ни играчи е чувал и то най-вече заради представянето им на младежките европейски първенства. Пини Гершон иска да види какво идва отдолу. Той определено не е просто треньор със самочувствие, но и с достойнство и едва ли би се хванал и нещо, ако не е убеден в успеха. Ако се съгласи да поеме националния може би ще постави индивидуални изисквания към играчите как да се готвят и най-вероятно ще иска междинни доклади”, заяви президентът на родната централа по баскетбол Атанас Тонев.