Старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров пусна своите момчета в почивка след днешния успех над Спартак Плевен в плейофите от Националната баскетболна лига. Рилецо за първи път в историята си ще играе полуфинал, а във вторник сутринта започва подготовката на тима за следващия съперник – шампиона Лукойл Академик.

„Мисля, че и ние и Спартак Плевен заслужаваме да сме на полуфинал, защото и двата отбора играхме качествен баскетбол през цялото година. Един наш лош ден срещу Черно море ни постави в ситуация да играем един срещу друг със Спартак. Поздравявам отбора на Плевен и се радвам че ние сме победители,” сподели Тодоров за Гонг.

Според него, напрежение в серията със Спартак не е липсвало, но неговите баскетболисти вече са по-привикнали към него след тежките мачове от Балканската лига. „Смятам, че ние играхме под същото напрежение и по време на Финалната четворка. Трябваше да ги играем крайно интелигентно и спокойно, но естествено напрежението бе силно и в първото полувреме, когато те играеха зонова защита, изпуснахме 12 стрели и накрая процентът ни на стрелба бе слаб. Изненадаха ни с тяхната тактика, да играят само със стрелба за три точки. Очаквахме повече игра под коша на Хрисимир Димитров и Саша Топчов,” призна наставникът на Рилецо.

„Естествено, накрая показахме характер, който изградихме, след като минахме много важни мачове в Балканската лига. Имахме 20 мачове, подобни на днешния, които се решаваха в последните минути и затова имаме характер. Смятам, че моите момчета постигнаха огромен успех, благодаря им за всички усилия, които ги вложиха, и че ми дадоха шанс да работя с тях,” добави Тодоров.

Разбира се, следващият съперник на Рилски спортист – лидерът от редовния сезон Лукойл Академик – предизвиква много интерес, но не и страх и притеснение у шампиона на Балканската лига.

„Знаехме, че съперникът на полуфинала ще е тежък, защото трябваше да играем или срещу Левски, или срещу Лукойл Академик. Лукойл е абсолютен фаворит, има най-класните баскетболисти в България. Но в моята кариера никога не съм признавал фаворитите на хартия, ако искат да влязат във финала трябва да ни бият три пъти. Знам къде са техните слаби страни, и абсолютно няма желание да се предавам,” категоричен бе младият македонски специалист.

Запитан дали Рилски спортист си е взел поуките от последния мач в Правец, когато малко не му достигна да изненада Академик, Тодоров бе убеден:„Няма да се получи същия мач, най-вече тактически, защото те са с нов треньор. Гледал съм само един мач на Георги Младенов и не мога да давам оценки за играта на Лукойл Академик преди да съм гледал мачовете, откакто той е в отбора. След като гледам мачовете, мога да дам оценка.”

„Каквото и да правим, не можем с играта от днес, и в Плевен, и в нападение и в защита, да бием Лукойл. С тази игра не можем да сме равностойни на Лукойл, за това трябва да сме поне на 100%,” завърши Александър Тодоров, който със сигурност вече има план в главата си как да измъкне победа от шампионите.