Тодор Стойков и Албена Брънзова бяха определени за най-добри баскетболист и баскетболистка на България за 2007-ма година в традиционната анкета на родната федерация. За треньор номер 1 пък бе избран Георги Божков, а за най-добър чужденец в първенството бе обявен Донта Смит от ЛукОйл Академик. Допитването бе сред 41 специалисти и спортни журналисти. Капитанът на националния отбор записа поредната си шампионска година с ЛукОйл Академик, като пак взе титла и купа през изминалата година.30-годишният играч бе отново познатият лидер на трикольорите в загубената битка за класиране на Евро 2007 в Испания. Признанието е шесто в кариерата на Стойков.

„Много съм щастлив и благодарен на всички, които гласуваха за мен. Каквато и да е била 2007 година вече е минала и аз гледам напред. Надявам се 2008 година да е по-добра, за да имаме повече поводи за радост”, каза Тодор Стойков, а общо 8 баскетболисти получиха гласове в анкетата.

Албена Брънзова от своя страна записа поредния си силен сезон в унгарското първенство с МКБ Юролизинг, с който достигна до четвъртфиналите на женската Евролига на ФИБА и бе сред номинираните за Мача на звездите. Завръщането й в националния отбор пък сериозно промени облика на тима и малко не й стигна да се класира със състава на тристранния турнир за едно място на Евро 2007 в Италия. Тя заслужи отличието с малка преднина срещу победителката в анкетата в последните 3 години – Теодора Петрова, а още 5 техни колежки получиха вотове.

Георги Божков заслужи признанието за треньор Номер 1 в България за 2007-ма, след като начело с него възроденият ЦСКА спечели три купи – Адриатическата лига, титлата на България и купата на страната. Под негово ръководство „червените ангели” играха и на 1/16 финалите на турнира за купата на ФИБА-Европа.

”Щастлив и благодарен съм, че хората, които са най-близо до играта, са избрали точно мен. Наистина направихме много силен сезон с ЦСКА, като се представихме отлично не само в България, но и в Европа. Пожелавам през 2008 г. здраве за всички привърженици на баскетбола и да има повече силни отбори в България”, сподели Божков. Общо 8 треньори получиха гласове от журналистите и треньорите.

Почти единодушно за най-добър чужденец в мъжкото първенство пък бе избран американецът в ЛукОйл Академик Донта Смит в конкуренцията на 6-ма легионери.