„Победата ни над ЛукОйл е и ангажимент, за да докажем, че е плод на сериозна работа. Имаме да работим много в тази посока – да запазим високо името на Левски. Да свикнем, както цялата баскетболна общественост свикна, че ЛукОйл е доминиращ отбор, в края на краищата всяко хубаво начало си има и край - вече е времето отборът, с който трябва да се съобразяват в България да се казва Левски. Знам, че с думите си мога да предизвикам ръководството на ЛукОйл, но аз съм убеден, че те винаги са търсили успеха и сега пак ще изсипят чували с пари, само и само да ни победят, но това е за доброто на българския баскетбол. Конкуренцията между нас и конкуренцията с другите отбори ще доведе до по-високо ниво. Виждате и това интересно първенство”, заяви старши треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов.

„Наистина имахме тежка програма. Радвам се, че след загубата от ЛукОйл, отборът от мач на мач играе по-добре и това има своето обяснение. Работим все повече заедно и имаме добър колектив. За колектива не съм се и съмнявам, защото така е правена селекцията. Тъй като всичко е много позитивно и еуфорията е голяма, на мен ми се иска тази седмица да вземем максимума и да подходим максимално концентрирано – утре за Балканската лига и в Ботевград в края на седмицата, където очаквам да е един от най-тежките ни мачове. Изиграха добър мач в София и загубиха последните секунди в Бургас. Чака ни много тежък двубой и се надявам да го изиграем на 100%. След поражението на ЛукОйл нещата до голяма степен са в наши ръце. Не искам да се заслепяваме. Гоним първото място в редовния сезон. Казах вече, че за ЛукОйл не е толкова важно дали ще са домакини, но за нас е важно, защото зала „Универсиада” може да бъде такава, каквато беше през 2000-та година, когато станахме шампиони. Ще гоним тази цел, затова казах на играчите, че във всяко хубаво нещо има и лошо”, коментира още Папазов преди двубоя на „сините” от Балканската лига утре от 18 часа срещу Морнар Бар в зала „Универсиада”.

„Надявам се да сме максимално концентрирани. В Букурещ подходихме малко лежерно в началото. Оказа се, че не е фатално. Сега ни предстои тежко гостуване в Ботевград. Златин Георгиев е болен и ще сме в съкратен вариант. Дано да подходим сериозно. Левски трябва да работи за името си и да не разочарова с поведението си. Нямаме право да не се стараем на 100%. Всеки двубой трябва да сме на максимум и да създадем нагласата на съперника, че е обречен в София”, сподели наставникът на Левски пред журналистите.

- Смяташ ли, че е за доброто на българския баскетбол след две загуби да се сменя треньорът?

- Като гледам скоро моят рекорд скоро няма да бъде изравнен. Стефка Костадинова, ако може да задмина – 20 години да направим. Едва ли аз съм най-подходящият човек, който може да коментира. Всяка моя дума ще бъде тълкувана двузначно от тях. За мен, познавайки характера на Жоро, той избърза. Не съм убеден, че те щяха да го сменят. По някой път трябва да се прави стъпка назад, но Гошо е такъв, честолюбив, много голямо име в българския баскетбол и така е преценил. За мен е изненадващо, че ЛукОйл не го връща. Лошото е, че се подценяват българските треньори. Четох, че не можело да има българин там треньор. Мога само да кажа на ръководството на ЛукОйл, че когато някой чужденец изравни моите постижения там, тогава могат да говорят такива работи.

Аз с много високо вдигнато чело коментирам моя престой в ЛукОйл, защото знам как ме гониха в Москва да ме целуват, когато победихме Динамо. Да не им припомням тези факти. Най-важното за мен като помощник- треньор на националния отбор, бивш, защото и там не се знае какво ще става и там е пълен таратор, българските играчи, а там има добри български играчи, наистина да получат своята роля. Смятам, че ние показваме как може и българските играчи да бъдат полезни. Ролята на българските играчи в Левски се вижда. Ние не може да си затваряме очите пред реалностите. В ЛукОйл има една звезда и тя се казва Тодор Стойков и е звезда на българския баскетбол. И когато тази звезда бива експлоатирана правилно, ние падаме. Като не е използвана правилно, ние бием. Да съм честен, радвам се, че падат. Нормално е да искаш конкурентът ти да пада, но е за доброто на българския баскетбол, ЛукОйл да е силен. Е, това, че ще дойдат 3-4 скъпи чужденци, това е ясно. Ама като не знаят по другата пътека как се минава, ще минава по тази с парите. Ние няма да стоим със скръстени ръце. Разликата ни с ЛукОйл не е 20 точки и не го казва от куртоазия. Те бяха малко заслепени от първия успех. Играеха много бързо с фантастична контраатака. Ние успяхме да ограничим техните плюсове. В моята съблекалня не мога да се съмнявам в никой. В това не могат да ме изравнят. Атмосферата, която аз мога да създам, не може да я създаде никой. Засега знам достатъчно добре как работят те и как пречат за всяко наше действие. Само искам да знаят, че като ни спрат за някой състезател, ще вземем друг.

- Искаше Ламонт Джоунс в Левски в началото на сезона, а той се озова в Рилски спортист? Защо Ламонт Джоунс не е в Левски?

- Защото вече имахме един гард и смятах, че има някакъв морал към Асен Великов. Казал съм, че играчите, които са били с мен миналата година и които са спасили Левски, докато аз съм треньор на Левски и докато те искат да са в Левски, ще са тук. И ще бъдат фактори в Левски. Имахме и друга опция освен Боби, но преди това е имало Асен Великов, Торо, Златин, Станислав и никога няма да забравя тези момчета. Джейсън Смит имаше малшанс, неприятна контузия и е извън строя до края на април. Има въпрос на уточняване на нашите взаимоотношения, но до ден днешен клубът се грижи за възстановяването на Джейсън. Най-вероятно няма да е част от отбора след Нова Година. Идването на Боби е свързано с контузията на Джейсън. Аз и в събота бях с Ламонт Джоунс, празнувахме 12-ти декември, все пак няма много такива дати в историята. Аз съм се чувствал неудобно, като Ламонт ми звънеше лятото, да му кажа, че искам само един чужденец на този пост. Той е друго ниво състезател. Ще е тежко на 9-ти януари с него, но това е положението.

- Имате ли интерес към играчи на ЛукОйл и ще привличате ли нови играчи?

- Имаме намерение да привличаме нови играчи. Смятам, че в този момент е некоректно да говорим за играчи на ЛукОйл, иначе там има 1-2 играчи, специално за един към казал, че вратата е винаги отворена, защото той е най-добрият български баскетболист. Но смятам, че това е невъзможно. Едва ли чак такава глупост ще направят – мега глупост. Към чужденците им нямам никакъв интерес. Даже, ако може да им продължат договорите за още една година.

- Как се чувствате от позиция на фаворит?

- Те и сега са най-скъпият отбор в България, но за първи път има отбор, с близък потенциал. Затова на всички ни е много странно, но това е психология.