„Аз се надявам, че ние ще покажем друго лице, ще се противопоставим, а дали ще е достатъчно да бием – ще се разбере утре. Вярвам, че ще направим двубой, който ще е най-добрият в този сезон за целия български баскетбол”, заяви старши треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов преди утрешното голямо дерби в Националната лига – гостуването на „сините” на шампиона Лукойл Академик в Правец.

„За нас е малко по-голямо предизвикателство, защото смятам, че ние сме единствен от отборите, които в Правец имаме някакви шансове да направим нещо. Другите отбори отиват като обречени там. Това има своето обективно обяснение, защото Лукойл, откакто е отворена тази зала и играят в тази зала през 2001-а година, са загубили 3 мача – един от Ямбол и два пъти от Левски”, каза още Тити като напомни, че едно от пораженията на „студентите” е загубата от Левски с него начело. „Имам и една победа с Левски там, така че – 50:50”, пошегува се Папазов.

„Смятам, че ние сме в добър ритъм. Сигурно има и плюсове и минуси. Няма да се оправдавам с умора, защото никой не ни е карал насила. Такава е нашата програма и ние се съобразяваме с нея, така че оправдания от сорта на умора звучат несериозно. Факт е, че може би има натрупана умора от мачовете, но пък от една страна повечето мачове дават възможност на отбора да се обиграва. Левски сега е по-различен и с Боби Фрейзър в състава, и като физическо състояние. Не искам да звучи като оправдание, аз и тогава искам много да спечелим, но имаше и обективни причини за нашата загуба и те бяха първо във факта, че отборът на Лукойл е много добър тим. Аз продължавам да твърдя, че този отбор е по-добър от миналогодишния. А нашият тим не беше подготвен. Имахме двама много добри играчи, които бяха в много лошо състояние. Смятам, че сега тяхната класа се е запазила, но е по-добро тяхното състояние и е по-добра тяхната спойка с останалите играчи”, коментира още наставникът на „сините” пред Гонг преди утрешната среща от 18 часа.

„Отборите от трето до осмо място са доста изравнени и може би само по-големият опит на някои от отборите като Плевен, Варна, Ямбол може да им помогне да се класират в четворката, освен Левски и Лукойл, които не се съмнявам, че ще бъдат на първите две места. Ако преди даваше някакво предимство да бъдеш първи или втори, защото имаш по-лек полуфинал, сега смятам, че отборите, които ще са трети и четвърти ще бъдат абсолютно равностойни, така че предимство няма. Нито пък има някакво предимство в това, че ще играем три мача в София. По-скоро ние бихме имали някакво предимство, защото имаме по-голяма зала и повече публика. Не ме притеснява фактът, ако станем втори в редовния сезон. Естествено ще бъде по-добре, ако бъдем първи, защото възможността да играем един мач повече пред нашата публика ще бъде като психологическо предимство от това, че сме победили Лукойл.”

„Факт е, че лятото се възприемаше, че случилото се с Лукойл е като някакъв крах или край на тази епоха, но и сега твърдя, че Лукойл е по-добър отбор от миналата година. Най-малкото, че Жоро е от първия ден с отбора, подготвя го такъв, какъвто той иска да бъде и философията, която той има се проповядва на терена. Отборът на Лукойл в никакъв случай не трябва да бъде омаловажаван или да не бъде фаворизиран, както беше преди. Това, че не участват в Европа е даденост, случило се е това нещо, но отборът е селектиран с много добри чужденци. Дойде още един играч - Ристе Стефанов, така че на всяка позиция те имат по двама класни играчи. Селекцията е много силна. Там са събрани 10-11 много добри играчи и това дава възможност за много добър тренировъчен процес. Затова и Лукойл доминира в България”, завърши Тити Папазов.