„За първи път можем да кажем, че наистина жребият е много важен. Заради катаклизмите на последното Европейско първенство силните отбори са подредени в различни урни”, коментира баскет-спецът Тити Папазов преди България да научи съперниците си в битката за Евро 2009.

Жребият за квалификациите на Европейските първенства по баскетбол за мъже и жени през 2009 година и за юношеските шампионати на Стария континент ще се тегли тази събота от 12 часа българско време в италианския град Венеция.

Осем мъжки отбора вече си осигуриха място на Европейското първенство в Полша - Русия, Испания, Литва, Гърция, Германия, Хърватия, Словения и домакините. В първа урна преди жребия попаднаха: Франция, Италия, Португалия и Израел, а във втора са Турция, Латвия, Сърбия и Чехия.

Националните ни баскетболисти, които ще бъдат водени от израелеца Пини Гершон, са в трета урна в компанията на Македония, Босна и Херцеговина и Украйна, в последното ниво са – Естония, Белгия, Унгария, Финландия и Великобритания.

„В първа урна например е Португалия, който отстъпва по класа на другите. Убеден съм, че нашият тим е по-класен от португалския. Франция и Италия са много тежки съперници”, каза Папазов.

„Има голяма поляризация в първите две урни. Има много лоши варианти, но и много добър вариант. Един убийствен жребий може да се приеме тежко, но ако се паднем с Португалия и Чехия, можем да претендираме за първото място. Наистина това е най-решаващият предстоящ жребий.”

„Друго важно нещо е англичаните да не са в нашата група. Едва ли всичко може да се сбъдне, но поне на 60%. Дано българският баскетбол да има късмет. Спортният шанс също има значимо присъствие”, заяви още Тити Папазов.

Женският ни национален тим по баскетбол пък е в четвърта урна заедно със Словакия, Финландия и Украйна. В първа са Литва, Белгия, Франция и Италия, във втора Германия, Турция, Сърбия и Румъния, а в трета Израел, Хърватия, Гърция и Полша. На дъното преди жребия са Унгария, Босна и Херцеговина и Великобритания.