Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Тити Папазов смята, че първия ни евроквалификационен мач в групата срещу Румъния, когато нашите гостуват на 1-и август може да се окаже ключов за по-нататъшното ни представяне. Целта пред тима ни е спечелване на групата. Тити заяви на пресконференцията днес, на която присъстваха също и състезателите Калоян и Диян Иванови, че евентуален успех срещу Румъния би ни дал сериозно предимство. Припомняме, че нашите са в група с Румъния и Исландия. На 1-и август гостуваме на Румъния, на 4-и приемаме Исландия, на 10 –и Румъния, а на 1-и август гостуваме на Исландия.

„Надявам се със старание и добри игри ще напълним залата. Помня времената, когато тази зала е била пълна за баскетбол", каза Папазов, като припомни, че в отбора има няколко състезатели, които са от школата на Черно море.

"Подготвени сме. Работим добре. Има предпоставки добрите игри в Австрия да ги повторим. Играхме добре в нападение . Разполагаме с много добри нападатели.  Имаме амбиция и желание да подобряваме играта в защита. Ще пътуваме за Румъния 14 човека. На обяд преди мача на 1-и  ще преценим на кои ще разчитаме. Отпътуваме в пълен състав. Дано да нямаме никакви здравословни проблеми довечера, утре и на тренировката там", каза още Папазов.

По отношение формата на евроквалификациите Папазов припомни, че групите са четири. Четирите победители продължават напред . Играе се полуфинал в две срещи. На финала също се играят 2 мача. Ако нашите прескочат групата, на полуфинал ще се изправят срещу победителя от групата на Австрия, Швейцария, Дания и Люксембург. При класиране на полуфинал и на финал нашите ще са домакини в първите мачове. Срещите са предвидени да се играят в София.

„Ще подхождаме с необходимия респект към всеки съперник. Вече в Европа няма слаби отбори. Трябва да се подхожда с максимална концентрация. В нашата група нашият отбор е с по-добър потенциал. На Исландия гледахме двата мача с Дания, които те спечелиха. Играят бързо, всички стрелят от тройката. Румъния също бележи сериозен напредък от последните години. Тяхното първенство е с 16 отбора. Румънците ще са максимално мотивирани срещу нас. Този мач може да се окаже ключов. Един евентуален успех в Румъния би ни дал сериозно предимство”, завърши Папазов.

Калоян Иванов: „За първи път от 7 години мъжкият  национален отбор ще играе във Варна. От 6 години, откакто напуснахме Черно море това ще е първи мач за нас във Варна. Надявам се публиката да е много повече отколкото преди 7 години”.

Диян Иванов: „Връщаме се отново тук. Много е важно как ще се представим в първия мач. Нямаме право на грешка”.