Около каузата да се помогне на 18-годишния Самуил Владимиров, на когото предстои животоспасяваща операция в Германия, се обединиха треньорите на Рилски спортист и Левски Лукойл Людмил Хаджисотиров и Константин Папазов по време на пресконференцията преди предстоящия финал между двата тима за Купата на България по баскетбол.

Мачът е в събота в 17:30 часа в ДКС "Васил Левски" във Велико Търново.

"Надявам се да стане добър и интересен мач, достоен за финал за Купата. Смятам, че ще има доста фенове от двата отбора. Дано да стане атрактивен мач, за да зарадваме феновете. Целта е да стане баскетболен празник. И двата отбора ще бъдат максимално мотивирани и подготвени за такъв голям финал. Дано очакванията да се оправдаят", каза Людмил Хадисотиров и допълни: "Самуил е част и продукт на българския баскетбол. Надявам се хората, които имат възможност, да отделят малко време, да помогнат и по банков път. Това е човешко".

"Естествено, когато си пред последния мач, когато се решава носителят на трофея, да има повече напрежение. Ние представляваме българския баскетбол. Реално погледнато, не по-малко да бъдат тук заслужаваха нашите опоненти в полуфиналите. Но ние сме на финал абсолютно заслужено. След четири полуфинала, в които до последно не се знаеше какво ще стане. Това означава, че може би системата е добра. Може би с малко повече късмет сме днес тук. Не се съмнявам, че домакините ни в Търново ще се справят. Минахме и през перипетии и вълнения. Ако БФБаскетбол и присъствието на нашите два отбора можем да бъдем полезни на Търново за бъдещето на баскетбола тук, тогава цялата мисия би била с положителен край. Утре едно е сигурно Ц в единия отбор ще бъдат щастливи победители. Другите ще бъдат разочаровани. Аз искам да вметна нещо много важно. Благодаря на БФБаскетбол, надявам се и двата клуба да реагираме адекватно. Смятам, че утре големият победител в този финал ще бъде Самуил Владимиров. Защото баскетболът е популярен спорт, утре в залата ще бъдат 2000 души, а в страната са много повече. В Самоков обичат много баскетбола, а и в цялата страна. Смятам, че ще има адекватна реакция от двата клуба. В този ужас, на който съдбата го подлага, е хубаво, че има такъв баскетболен мач, който ще му помогне максимално да бъде отразен този момент", каза старши треньорът на Левски Лукойл Константин Папазов.

"Много ми се иска да стане хубав мач. Разбира се, искам да победим, но и те искат да победят. Това е смисълът на спорта. Но каквото и да стане, животът ще продължи. Важно е този финал да бъде запомнен с добро. И двата отбора за нивото на българския баскетбол са много добри. Показват добра визия, борят се на три фронта. По всичко личи, че ще играем и на полуфинал в Балканската лига и съдбата най-вероятно ще ни събере да играем в НБЛ", каза още Папазов.

Както бе обявено, приходите от билетите за финала за купата на България ще бъдат дарени за лечението на Самуил Владимиров. Допълнително, на касата на ДКС "Васил Левски" от БФБаскетбол ще разположат кутия за събиране на средства за животоспасяващата операция на младия баскетболист.

Самуил Владимиров се нуждае от неотложно лечение. 18-годишният Сами е с тумор в мозъка, който трябва да бъде отстранен до две седмици. За изпълнението на животоспасяващата операция родителите на Сами се довериха на доцент Герганов от Международния неврологичен център в Хановер (INI Hanover). Според доцента отстраняването на тумора е възможно, в случай че интервенцията не се отлага. Ако операцията бъде извършена навреме, може да се очаква пълно възстановяване. За спешната и много сложна операция на Сами са необходими над 50 000 евро, които семейството му не може да осигури в този кратък срок.

Всеки, който иска да подпомогне семейството на Самуил и да дари средства, може да го направи, като внесе средства в банкова сметка:

BG65CECB97901004227500 - Боряна Владимирова или PayPal акаунт b.vladimirova@abv.bg Boryana Vladimirova.