Старши треньорът на Левски ЛукОйл Константин Папазов си постави амбициозна цел за следващия сезон, а именно – атака на групите в Шампионската лига. Според наставника, който преди 2 дни вдигна шампионската титла на България след успех с 3:1 победи над Балкан Ботевград във финалната серия, именно третият по сила евротурнир отговаря на нивото у нас.

„Искам и аз да благодаря на всички играчи, за условията, създадени от ръководството. Това е наградата за всички „сини” фенове, които показаха, че заслужават, особено с двете гостувания в Ботевград, където тяхната подкрепа беше решаваща. Не смятам, че оценката на победения от теб е най-ценна, но едва ли има човек, който разбира от баскетбол и който да не смята, че заслужено победихме Балкан”, каза Папазов пред Спортно шоу Гонг.

„Най-логичното нещо е (този успех – б.р.), като погледнем назад към последните 16-17 години и присъствието на „ЛукОйл” като компания, която определя българския баскетбол. Единственото водещо за преместването от Правец в София бе желанието да се надгражда. Голямата амбиция и създаването на този проект е именно едно ново присъствие на българския клубен баскетбол в Европа. Минава през голямото име на Левски, голямата фенска маса, която стои зад този клуб. Силно се надяваме това, което предопределило преместването като идея, да го реализираме с времето.”

„Селекцията трябва да забрави сантименти. Не бива да бързаме.”

„Загубата на Купата от Рилски спортист? За нас беше много важно, когато г-н Валентин Златев определяше целите и задачите, а тогав основното беше да станем шампиони. Всичко друго беше пожелателно. Вината за загубената Купа е предимно наша, без да подценявам работата на Рилски спортист. Заложихме на варианта с българи, най-вече на полусезона, когато трябваше да се случва селекцията на двата клуба, които трябваше да останат. Говоря за младите в Академик.”

„Омраза е много силна дума, но завист и злоба има много. Чак толкова не сме очаквали. И ако аз съм малко диване и дразнител, при всички случаи хората в баскетбола трябва да покажат морал към това, което „ЛукОйл” е направил за играта през годините. Ако мен мразят, хубаво. Недолюбват ни, че се събрахме. Ние обаче сме широко скроени. За да можем да говорим сега, сили ни дава единствено успехът. Това беше най-трудният етап в това начинание, което сме започнали – правиш отбор при форсмажорни обстоятелства, гониш задължително първото място, всичко в кратки срокове…”

„Реално погледнато, България като баскетболна страна, там, където би трябвало да се цели и да сме реалисти, е Шампионската лига, което не е първият по сила турнир. „ЛукОйл” е имал много сериозни успехи и присъствие в Европа през годините. В последните сезони за малко не успя да се класира. Голямата цел е влизане в групите на ШЛ, където ще има  гарантирани 14 мача – 7 домакинства и 7 гостувания. Така Левски Лукойл ще присъства за дълъг период в хрониките по Европа. Важно е да се представим достойно, ако влезем.”

„Нито някой е фалирал, нито нещо друго се е случвало. Една истина е само една, не може да бъде друга.”

„Ние със сигурност трябва да бъдем във всяко отношение за пример. Убеден съм, че феновете на Левски могат да бъдат такива. Неприятен инцидент беше това с Балкан. Преекспонира се навсякъде. Ние бяхме наказани за това. ”

„Ние като клуб мечтаем един ден да напълним „Арена Армеец” и това ще се случи, дано не е в по-далечно бъдеще. Ще направим всичко, което е най-добре за клуба и неговите фенове. По принцип трябва да сме обективни и да кажем, че „синия” – а и не само – запалянко е много критичен. Видяхте каква еуфория беше за финала за Купата на България, а после беше годишнината на Гунди, а разликата беше едно към десет. Не бива да се бърза, трябва да работим поетапно.”

„Конкретно за какво мечтая? Ако кажа, че мечтая за финална четворка в ШЛ, ще бъде прекалено. Смятам, че като за начало трябва да спечелим Купата на България, нали трябва да е тотална доминация? Лукойл не я взимал от 5 години. Освен всичко друго г-н Златев иска да имаме солидно присъствие в Европа”, завърши Папазов.