„Настанени сме в хубаво университетско село, всички сме заедно, в пет-шест огромни сгради, организацията е добра,” сподели селекционерът на националния университетски отбор по баскетбол Константин Папазов. Момчетата му ще се изправят утре и вдругиден срещу Украйна и Япония, а целта на състава е влизане в осмицата.

„Днес ще наблюдаваме съперниците Украйна и Япония, след което ще тренираме, а след тренировка целият отбор най-вероятно ще изгледа срещата между Сърбия и Гърция в „Белградска Арена”. Японците не ги познавам изобщо, украинците също сега ще ги гледаме, но двамата треньори са доста титулувани за Украйна,” заяви Папазов.

Отборът ще тренира в Белград, въпреки че ще играе повечето от мачовете си във Вършац, на близо 90 км от столицата. В състава няма проблеми с контузии. „Ще компенсираме кратката подготовка със себераздаване и ротация,” обясни Тити. „Аз смятам, че за периода, в който работим, играчите са в прилично състояние. Трябва да им благодарим, защото особено за тези, които са част от националния отбор, трудовото лято става доста дълго. Себераздаването и желанието когато са на лице, това компенсира всичко.”

Папазов разясни проблема с екипировката, като единствено Чавдар Костов няма да може да играе с желания номер, тъй като организаторите са помолили да се използват само цифрите от 4 до 15. Младокът обаче вече е подсигурен и има нужния потник, за да играе.

Запитан кой от баскетболистите му може да поведе отбора като лидер, Тити отбеляза:„Аз смятам, че играчите, с които в момента съм на Универсиадата, са бъдещето на българския баскетбол. Може би трябва да търсим лидер в лицето на Христо Николов, но много стабилно през сезона игра и Иван Лилов. Иска ми се и за Чавдар Костов това участие да е катапулт за бъдещето. Играчите на Левски познавам много добре и няма как да не им се доверя. За мен е решаващ фактор, че играчите се лишиха от още 15-20 дни лято в името на любимата игра, това ми дава самочувствие и вяра за добро представяне.”

„Много ще бъде тежко, състезанието е с 26 отбора, има и такива, които са по-подготвени от нас. Има седем-осем, десет отбора от страни със сериозна история в баскетбола. Аз обаче съм оптимист, това е добро решение на федерацията и на университетската организация. Тъй като на предишната Универсиада се класирахме пети, сега минимум искам да сме между осемте. Трябва да спечелим минимум три от първите четири мача, ако не и четирите, за да сме сигурни в осмицата,” обяви целта на българския баскетболен тим Тити Папазов.

„Това е нещото, което най-много ме притеснява, но е и плюс за тези играчи. И двамата ми центрове – Крум Дойчинов цяла пролет не игра, а Ники Върбанов не получи възможност да реализира своя потенциал. Видимо им личи, че са играли по-малко, но са много амбицирани и двамата. Според мен това участие ще им помогне да си възвърнат поуроненото самочувствие. Чавдар Костов също е подобен случай, но той беше дълго време контузен и има обясними причини защо не е играл повече,” завърши Константин Папазов.

България играе с Украйна утре от 18:30 във Вършац, а ден по-късно среща Япония, като мачът е със същия начален час, но в Белград.