България се класира уверено за втората фаза на баскетболния турнир на Универсиадата в Сърбия. След успеха днес над Япония, нашите оглавиха група D и ще играят срещу Португалия и Турция за влизане в четвъртфинала. Една победа над иберийците почти сигурно ще изпълни обявената цел – място в Топ 8.

Ето какво сподели селекционерът на националите Константин Папазов за днешния мач срещу Япония: „Смятам, че не бяхме много концентрирани в този двубой. Започнахме малко вяло, но бързо се окопитихме и 30 секунди преди края на полувремето имахме 22 точки аванс и само наши глупости дадоха възможност на японците да ни вкарат. Изиграхме много силни седем минути в третата част, поведохме с 24, и отново накрая допуснахме леки кошове. Последната част бяхме направо безобразни, но и те играха доста хазартно. Но не е редно отбор като нашия, когато вече бе видимо ясно, че печелим, да падне толкова много концентрацията. Реално резултатът няма значение, но един отбор винаги трябва да си пази името, затова съм недоволен. От една страна може би е по-добре, за да сме под стрес в следващите мачове.”

Относно малко обърканата схема и програма на турнира, Папазов разясни всичко внимателно:„В понеделник играем с Португалия от 16 часа българско време, а във вторник играем с Турция от 21 часа българско време. И двата мача са във Вършац. Ако играем концентрирано и не допускаме днешните слабости, не би трябвало да имаме проблеми с Португалия. Ако победим и Турция, със сигурност сме в осмицата, а ако загубим, но турците бият Украйна, пак сме сред първите осем. Победата над Турция ще е от значение само за това кой ще ни е съперник в следващата фаза.”

„Не съм недоволен от нападението, особено от тройката, където вкарахме 60%. Факт е, че срещу такъв съперник трудно можеш да бъдеш максимално мобилизиран, но гледахме само в нападение и пренебрегнахме защитата, а това не бива да се получава,” добави още наставникът за двубоя с Япония (108:96).