Старши треньорът на Левски Константин Папазов бе доволен, че неговите момчета успяха да се представят на ниво в турнира „45 години Самел” в Самоков, и спечелиха трофея от първото издание на надпреварата. Макар и само на десетина дни тренировки, „сините” направиха някои добри игри и се поздравиха с успех.

„В момента, в който ние закъсняваме най-много с подготовката от всички отбори, смятам, че един такъв успех идва като допълнителен стимул за нашата работа. Ясно е, че нито аз съм вундеркинд, нито играчите ми са феномени, чисто и просто с много себераздаване компенсирахме това наше изоставане. Срещу Рилски спортист проявихме характер, а днес също успяхме да прекършим съперника. Изиграхме много силна трета част, в която като че ли отказахме Фени. Те имат много добри стрелци, подвижни центрове, но ние използвахме техните слабости и ги натискахме в подкошието. Това ще е нашата стратегия и за мача в София от Балканската лига,” заяви Папазов за представянето на турнира и предстоящият сблъсък с Фени Индустри и в Балканската лига след малко повече от седмица.

Относно травмите, които мъчеха доста негови баскетболисти, сред които капитанът Стефан Георгиев, и американският гард Джейсън Смит, Тити коментира: „Не са добре, но всеки пропуснат ден, положението ще се утежнява. Те работиха индивидуално. Ние направихме много добър отбор, но имахме малшанс в жребия – ще играем срещу три много силни съперника в рамките на 10 дни.” Заради болки в крака днес не игра във финала Илиян Евтимов, но Станислав Славейков преглътна дискомфорта в кръста и се появи на терена.

„Смятам, че всичко е наред, продължаваме да работим. Утре почиваме, в неделя тренираме и заминаваме за Ямбол, за да се използваме от възможността да играем мачове. Ние имаме нови играчи, и е необходим синхрон, а той се придобива с тренировки и мачове. Никола Гайдаджиев остава, той е най-добрият играч на 17 години, който аз съм виждал. Той остава при нас, ние трябва да използваме неговия потенциал. Аз съм приятно изненадан,” добави Папазов.

Левски игра с Рилски спортист на турнира, а имаше възможност да наблюдава и Лукойл Академик, след което наставникът на „сините” обясни: „Лукойл поне още три години да не правят сериозна селекция, ще играят финал. Те са отбор, който първо има потенциал, има организация, навик и самочувствие. Така че инерцията ще ги води. Отделно, имат и най-добрият баскетболист, Стойков игра едно полувреме срещу АЕК и прави от минус 12 плюс 13. Лукойл в момента, в който решат, имат безкрайно дълбока торба, с която могат да направят всичко.”

„За нас е важно да работим постепенно, да направим един добър отбор. Смятам, че направихме добра селекция, ако успеем да извадим максимума от потенциала, с който разполагат играчите, ще играем три финала. Всичко освен три финала за нас ще е провал,” каза още той. „Аз по принцип съм непоправим оптимист. Смятам, че ние имаме най-добрият баскетболист в България, Арън Харпър ще бъде най-добрият играч в българското първенство. Когато дойде Маркъс Хол го казах и за него, а ми се смееха. Накрая се оказах прав. Ако с нещо превъзхождам моите колеги, това единствено е, че имам контакти в Европа, информация, и смятам, че спрямо вложените средства, селектирам най-добрите играчи.”

„На този турнир не бях убеден, че ще станем първи. Искаше ми се, но и днес не бях убеден, че ще станем първи. Говорихме си с Тони Дечев, че трябва да играем с желание в защита, основните идеи за нападението ги запазихме и имахме успех. Ние имаме уникалният шанс хобито на всички нас да ни бъде и професия. Ние се забавляваме. Въпросът е, че за да направим име като отбор, трябва да побеждаваме, трябва да се борим за всяка победа,” завърши Тити Папазов с репликата, че всички в клуба имат невероятен шанс, че отборът им се казва именно Левски.

Баскетболистите на Папазов ще получат ден почивка, след което заминават на турнира „Петър Майсторов” в Ямбол, където освен тимът на домакините, ще играят още Спартак Плевен и Черно море. Мачовете са на 4, 5 и 6 октомври.