Старши треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов бе глобен с 2 хиляди лева от Етичната комисия към федерацията за изказването си след двубоя Рилски спортист - Левски в Самоков. Странно на въпросното заседание бе разгледано единствено поведението на Константин Папазов, но не и думите на наставника на Рилски спортист Александър Тодоров, като членовете на Етичната комисия заявиха пред медиите, че „черен” и „негър” в България не са обидни думи.

Папазов бе наказан по писмен доклад на дежурния представител на срещата Ангел Иванов и бе обявено, че той е „допуснал груби нарушения на кодекса за етично поведение”, както обяви председателят на комисията Иван Евстатиев.

„Защо не съм санкциониран по време на мача, ако е имало такива разправии със съдийската маса?”, попита Тити Папазов след като изслуша формулировката на наказанието си. „Не многократно, а може би един единствен път съм имал пререкания със съдийската маса”, допълни Тити.

След заседанието стана ясно, че Етичната комисия може да налага наказание до 25 хиляди лева, на което Папазов реагира: „Значи този правилник в този му вид е безчинство. Не може да има такова наказание в баскетбола при положение, че това е сдружение с идеална цел и не носи приходи. Не може да има наказание от 25 хиляди лева за това, че съм казал на някой, че е педераст. Не оспорвам наказанието.”

На въпрос на журналистите защо старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров не присъства и дали е разглеждано неговото поведение, членът на комисия Людмил Нейков се изказа: „Никой не ни е сезирал. Някой от вестниците да е написал нещо срещу треньора? За какво да го накажем, за думата черни ли?”, а от представителите на Етичната комисия добавиха, че: „Черен и негър в българския език не е обидна дума и за комисията това не е обидна дума. Не сме Щатите, не сме Англия.”

С въпросното изказване Тити Папазов не се съгласи и каза напускайки залата: „Какво е направил? Тук приключваме щом казват, че той не е казал нищо. Извинявайте, ама повече няма да идвам, когато има заседание.”