Българският национален тим по баскетбол се прибира около 16 часа днес с полет от Будапеща в София след двете си поредни гостувания в европейските квалификации. Играчите водени от треньора Пини Гершон са втори във временното класиране в своята Група А с точка след лидера Сърбия и с точка пред Унгария.

Баскетболистите ни най-после ще стъпят на родна земя след като пътуваха до Сърбия и Унгария с автобус, а на унгарска земя домакините се постараха да не им липсват емоции. Унгарците буквално скъсаха нервите на хората от българския лагер, а както каза Пини Гершон: „Направиха всичко възможно да ни затруднят и за съжаление успяха. Ако бяхме победили, щях да направя голямо шоу на пресконференцията, за да ви разкажа за тяхното гостоприемство и в какви ситуации попаднахме, но сега не искам да звучи като оправдание.” В крайна сметка след двубоят снощи в Шалготарян отборът ни се върна до Будапеща, където пренощува.

„За мое огромно съжаление, това бе лош ден за българския баскетбол. Жените падат, а ние изпуснахме уникален шанс да отворим още по-широко вратите към Полша. Аз не губя оптимизъм, защото най-много имаме нужда от здрава психика, а при положение, че ни води един от най-добрите треньори в света, не се притеснявам от това, което ще се случи в сряда”, каза техническият директор на мъжкия ни състав Константин Папазов снощи.

„Освен това залагам много на публиката и смятам, че отборът на Финландия ще бъде смазан първо от феновете, а после от нас. Имахме голям шанс, изпуснахме го, но не трябва да корим никой, защото това е част от спорта. В този момент разчитам на управлението на Пини Гершон, защото ние сме много емоционални като хора и не трябва да превръщаме днешната загуба в страдание, мъка или самообвинение. Да, боли, но ние сме част от една спортна игра. Другите мачове се развиват в наша полза. Финландия е много добър отбор и доказа това с успеха над Сърбия”, коментира още Тити.