Един от легендарните български баскетболни съдии инж. Валентин Лазаров официално влезе в Залата на славата на ФИБА. 81-годишният бивш международен съдия и комисар стана третият българин, който има честта да запише името си сред най-големите в този спорт. Преди него там са приети друг легендарен съдия Артеник Арабаджиан и великата Ваня Войнова, която е приета посмъртно през 2007 година.

Церемонията по приемане на Клас 2013 в “Залата на славата” на ФИБА се състоя в Швейцария. Освен Валентин Лазаров, имената си в историята на ФИБА оставиха двукратният шампион в НБА Дейвид Робинсън, световният и европейски шампион със Сърбия Зоран Славнич и колежанската треньорка Пат Съмит.

“В много специално емоционално състояние съм и ми е трудно да кажа наистина трогваща реч. Годините минават много бързо. Изведнъж разбрах, че съм достигнал пости библейска възраст – аз съм на възрастта на ФИБА. Честта да бъда приет в Залата на славата е много ценна за мен. Искам да изкажа дълбоката си признателност към Борислав Станкович, моят приятел и президент на ФИБА Иван Майнини и Патрик Бауман. Благодаря на всички мои бивши колеги, с които съм ръководил стотици мачове. Благодаря на ФИБА за това, че даде смисъл на моето съществуване и живота ми, повече от 60 години, от който съм отдал на баскетбола”, сподели Валентин Лазаров, цитиран от официалния сайт на българската федерация по баскетбол.