Един от най-добрите баскетболисти в родното баскетболно първенство Бранко Миркович ще помага на националния тим това лято. Сърбинът, който получи български паспорт преди няколко месеца бе повикан от старши треньора на представителния мъжки състав на България Константин Папазов за предварителните евроквалификации това лято.

Плеймейкърът е роден в Белград на 5-и октомври 1982-а година. Висок е 189 сантиметра. Миркович вече няколко години играе в българското първенство, като за последно носи екипа на Рилски спортист, но е играл и за Лукойл Академик. През този сезон сръбският гард бе изключително полезен за тима от Самоков, а също така се представи чудесно и в полуфиналната серия на Рилски спортист с Лукойл.

Националният селекционер Тити Папазов потвърди за Гонг, че се е спрял на Бранко Миркович за подкрепление в отбора и го очаква за началото на подготовката. Другите вариант пред Тити за плеймейкър в националния бяха американците Ърл Роуланд, Ърл Калоуей, Андре Колинс и Уили Дийн.

Договорът на Миркович с Рилски спортист изтече с края на този сезон, като баскетболистът се отправи към Нова Зеландия при семейството си.

България е в група с Румъния и Исландия в групата от пресявките, като първият мач е на 1-и август като гост на Румъния. От всички участници в предварителните евроквалификации само един ще се класира за първенството на Стария континент през 2015-а година.