Националната съдийска колегия по баскетбол разпространи специална декларация, с която отвръща на обвиненията за недобре свършена работа през сезон и публикуваната по-рано миналия месец декларация на БК ЦСКА. Реферите у нас представяни от Управителния съвет на колегията дори заплашват в обръщението, че ако ЦСКА поиска чуждестранни съдии за някои свои мачове, те от своя страна ще откажат да ръководят срещи на „червените” на всички нива и канят Емил Коен на семинара, който се планира през септември.

Ето пълния текст публикуван на официалната интернет страница на баскетболната ни федерация:

ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния съвет на Националната съдийска колегия по баскетбол

„Поради зачестилите коментари и обръщения от страна на генералния мениджър на ПБК ЦСКА АД Емил Коен, Управителния съвет на НСКБ счита за необходимо да излезе със следната декларация, за да отговори на поставените въпроси.

Преди всичко ние искаме да поздравим участващите отбори с успешно завършилите шампионати и че успяха да вдигнат качеството на българския мъжки и женски баскетбол.

Поради характера на нашата работа ние не желаем да влизаме в полемика с журналисти, фенове и ръководители на отбори, но искаме да се защитим от зачестилите напоследък нападки и най-вече намесване в работата на съдийската колегия на лица, които се запознаха отскоро с баскетболната игра.

За нас този сезон беше особено труден, тъй като силите между все повече отбори са в голяма степен изравнени и този факт води до повече оспорвани срещи. Ние не даваме оценка на съдийството през изминалия сезон, тъй като оценка за него дава ръководството на БФБ, а тя смело можем да кажем, е положителна. Мнението, че все още качеството на българското съдийство изпреварва нивото на баскетбола в България не е наша, а на баскетболните специалисти и деятели. Това мнение сподели и доскорошния треньор на ПБК ЦСКА АД – Владо Джурович. Това мнение ние ще се стремим и занапред да затвърждаваме.

През изминалия сезон ние изпълнихме 513 наряда в А-1 мъже; 114 – в А-2 мъже; 260 – в А-1 жени; 79 – в Купа България или общо 966 наряда в първенствата и купите на страната за мъже и жени и над 1500 наряда при подрастващите – междуобластни, зони и финали. Разбира се, не твърдим, че всички са минали безпроблемно, но в нито една среща не е проявена тенденция от съдийска гледна точка към един или друг отбор.

Обиден е коментарът на г-н Емил Коен по Националната телевизия, че съдийството било ужасяващо и тенденциозно в мач, когато неговия отбор води с повече от 30 и побеждава с 40 точки. Коментар, който учуди всички, включително коментаторите на срещата. Този коментар всеки възприе като начало за настройване на обществеността срещу нашата структура и прехвърляне на вината за недостатъчно доброто представяна на отбора му. В последвалото обръщение след като загуби финалната серия при мъжете и преди финалната серия при жените, г-н Коен не закъсня в пряк текст да ни критикува, че не сме назначили най-добрите съдии за финалните срещи. Вероятно г-н Коен отново не знае, че съдиите за полуфиналните и финалните срещи се определят от комисия на БФБ и НСКБ, а не от „директора на съдийската комисия”, каквато длъжност съществува единствено във футбола, където вероятно е и платена. За негово сведение нашият УС се състои от 7 души и труда, полаган от него е изцяло доброволен и безплатен. За никого не е тайна, че поведението на г-н Коен и по време на мач е като на един футболен фен, а не на генерален мениджър. Ние обаче като организация на съдиите няма да позволим и баскетболното съдийство да се „футболизира”. След като той желае „чужди рефери” ние нямаме нищо против, но ще трябва да си подготви чужди съдии да го обслужват на всички нива, тъй като в такъв случай няма да обслужваме срещи на нито един негов тим.

Да, вярно е, че поведението на клубовете беше коректно и се отнасяха с разбиране към съдиите, за което ние им благодарим, но неговото поведение през целия сезон беше повече от неадекватно. Не е вярно и твърдението му, че съдиите са „недосегаеми”. Напротив, някои от тях понесоха последствията от недостатъчно доброто си представяне, но ние не желаем да ставаме център на внимание и да се прехвърля вината за загубата винаги върху съдиите. Също така, ние не определяме каква селекция да прави г-н Коен и не се намесваме в начина на водене на мачовете му, така че и той да не се меси в нашата работа, за която явно знае твърде малко. Нека прави разбор на играта на отбора си, а не за съдийството.

Г-н Коен е отскоро в баскетбола. Пожелаваме му да се задържи дълго в него, защото без спонсори на нас ни е ясно, че добър баскетбол не може да има. Ние бяхме първите които, въпреки неговите нападки срещу нас, го подкрепиха в борбата с изнесените срещу него компроматни материали, защото това беше удар и срещу баскетбола. Съдийската структура е тук много преди него и ще остане със сигурност и след него, така че нека усилията ни да са насочени по-мащабно към издигане на нивото на баскетбола, а не в търсене на виновник на собствените си грешки. Разбираме го, че дава пари за баскетбола и иска срещу тях най-добрите резултати, но другите отбори също дават и също искат резултати. Точно за това ние сме безпристрастни и не взимаме страна в този спор. За нас е важно този спор да се реши на терена с позволени средства и единствено от играчите.

Ние сме си направили нашите анализи и оценки, които ще бъдат представени на първия ни семинар през месец септември. Нещо повече, тази година този семинар ще бъде отворен и за участие на треньори и ръководители. Ние ценим високо мнението им и сме убедени, че една съвместна работа ще подобри както качеството на българския баскетбол, така и на българското съдийство.

Заповядайте и Вие на него, г-н Коен!

УС на НСКБ „