Съдбата на националния ни селекционер Пини Гершон и неговия Макаби Тел Авив в Евролигата този сезон зависи на първо време от изхода от голямото испанско дерби довечера. Барселона посреща Реал Мадрид в предпоследен мач от Топ 16 в най-престижния европейски клубен баскетболен турнир. Двубоят е от 20 часа местно време, а Пини и компания ще запазят макар и илюзорните си в момента шансове да продължат напред в надпреварата, само ако непобеденият досега Реал Мадрид остане такъв и след срещата довечера. Единствено загуба на Барса оставя жива надеждата за спасение на „жълтите” от Тел Авив, защото в противен случай и двата испански тима ще си осигурят място на четвъртфиналите, а Макаби и АЛБА – отпадат със сигурност, както всъщност вече се случи с немците.

Поражение на Барселона довечера, последвано от победа на Макаби Тел Авив утре над АЛБА в Берлин запазва шансовете на израелците. Тогава обаче ще дойде още по-тежката задача – успех над Барса в последния кръг от Топ 16, но с повече от 20 точки разлика, заради резултата от първия мач между двата отбора.

„Ще се опитаме да се фокусираме върху самия двубой, след всичко, което се случи в последната седмица. Още тази вечер ще знаем дали все още имаме шанс да се класираме на четвъртфиналите, но въпреки резултата в Барселона, ние трябва да победим в Берлин. Сигурен съм, че АЛБА ще излезе с голяма мотивация, за да стигне до успеха в този домакински мач, но ние трябва да ги контролираме. Нямаме много опции в състава, заради отсъствието на Грийн и Фишер, но ще се наложи да се приспособим. Надявам се, че всеки баскетболист, който излезе на терена ще помогне на останалите”, коментира старши треньорът на Макаби Тел Авив и българския мъжки състав по баскетбол Пини Гершон ден преди утрешната среща в Берлин.

„Последните дни не бяха лесни за нас, но ние трябва да се абстрахираме за няколко часа и да се фокусираме върху предстоящия важен мач против АЛБА. Голямата разлика от двубоя в Тел Авив не трябва да се отразява. Немците показаха колко опасни може да са, особено на домашен терен и то срещу силни състави. Моите съотборници и аз ще дадем най-доброто от себе си за победата и за да зарадваме феновете ни”, пък заяви пред медиите един от най-перспективните израелски баскетболисти Лиор Елиаху.

„За съжаление не сме сред отборите, които продължават напред – целта ни в Топ 16 беше да сме конкурентноспособни срещу отборите, с които се срещаме. В последните си два двубоя ще се опитаме да направим точно това. Не забравяме вече изиграните мачове, но голямата ни загуба в Тел Авив преди 5 седмици, беше преди доста време. Очаквам напълно различен мач в четвъртък”, каза наставникът на домакините от АЛБА Берлин Лука Павичевич.

Немците загубиха първия си мач с Макаби в Тел Авив с 65:96 точки, а интересното е, че АЛБА има само една победа в сблъсъците си с Макаби Тел Авив. Това се случва в дебютния сезон на немците в Евролигата преди 12 години със 70:65 точки в Берлин.

Пини Гершон ще изведе баскетболистите на Макаби на тренировка довечера в уникалната зала O2 World в Берлин. Специалистът остави играчите да отдъхнат през деня преди двубоя с АЛБА. Мачът утре е от 21.30 часа българско време.