Левски победи Лукойл Академик в контролна среща с 92:80 (19:16, 24:17, 19:30, 30:17), точно един месец преди да стартира първенството при мъжете. Това е първи успех за „сините“ над големия противник в шампионата на България след пет загуби, и близо осем месеца.

Все пак, мачът бе само проверка, макар че бе съпътстван с доста драматични моменти, както обичайно протичат срещите между тези два състава.

Левски за първи път се показа пред българска публика с новите си попълнения Марко Маринович, Чавдар Костов и Ники Върбанов, и се видя, че има потенциал за развитие. Включването на младите Димитър Димитров и Венци Петков също направи облика на „сините“ интересен и атрактивен, и донякъде изненада Лукойл.

Шампионите изглеждаха малко изморени на паркета в зала „Универсиада“, а със сигурност скриха и от чужди очи част от възможностите си. Само след седмица, на тях им предстои най-сериозното изпитание, пред което се е изправял български клубен отбор някога – квалификация за влизане в Евролигата. Загубата тази вечер определено не отговаря нито на показаното срещу Барселона и Цървена звезда, нито на капацитета на състезателите на Марин Докузовски.

Свежата кръв в Левски надви Лукойл след пет поредни загуби, но само в контрола

източник: Sofia Photo Agency

Левски доминираше през първото полувреме и се оттегли с аванс от 43:33. С по-добро начало на третата четвърт авансът на "сините" нарасна до 52:40, но постепенно Лукойл започна да стопява пасива си. 12 секунди преди края на частта старши треньорът на Левски Константин Папазов беше наказан с техническо нарушение заради бурно оспорване на съдийско решение. Това позволи на Лукойл обърне от 59:62 до 63:62 и да се оттегли с преднина преди четвъртата част. Съдиите пък в действителност ръководиха през пръсти контролата, като пропуснаха да видят доста неточности в играта, но все пак и двубоят бе лишен от отговорността на сериозен шампионатен сблъсък.

В последните 10 минути обаче играчите на Левски отново поеха инициативата. След серия от 16:4 точки те бързо стигнаха до обрат, а около минута и половина преди края се стигна и до най-голямата разлика от 15 точки при 89:74.

Свежата кръв в Левски надви Лукойл след пет поредни загуби, но само в контрола

източник: Sofia Photo Agency

Най-голям принос за победата имаха новите попълнения Марко Маринович с 21 точки, за 23 минути игра, и националите Чавдар Костов с 16 и Николай Върбанов с 15, като центърът бе на терена само 19 минути. Павел Иванов добави 11 точки, а Митко Димитров бе много полезен с пет точки, шест борби, четири асистенции и четири откраднати топки.

За Лукойл с 20 точки се отличи Брендън Хийт, а 18 прибави Мохамед Абукар. „Студентите“ обаче регистрираха едва 19 борби под коша, при това само шест от тях след почивката.

В четвъртък и петък Левски играе на турнир в Ниш, Сърбия, а последната контрола за Лукойл Академик е в събота, срещу Раднички в Димитровград.