С една страхотна серия във втората част, Лукойл Академик си подсигури мястото на полуфинал в турнира за Купата на България по баскетбол.

"Студентите" се наложиха с 92:68 над Берое, и сега чакат своя съперник измежду Левски и Ямбол.

Пред 200 зрители в зала "Балканстрой", вдигнала с няколко градуса температурата от вчерашните тренировки, двата отбора направиха нелош мач, и с това сложиха добро начало на турнира.

Двубоят започна интересно и оспорвано, и първата четвъртина завърши при 21:20 в полза на Берое.

Невероятно избухване на Лукойл обаче буквално за минутки реши мача, във втората част. "Студентите" направиха фантастична серия от 24-0, и от 29:26 в полза на Берое, три минути и половина преди почивката резултатът бе 50:29 за Академик.

Гардовете на Лукойл Дий Браун и Тери Смит диктуваха събитията на терена, като Смит раздаваше отлично топката за въпросната серия.

Берое от своя страна не само пропускаше, но играчите на Любо Минчев правеха и доста грешки. Ситуацията допълнително се изнерви от няколко неотсъдени нарушения за старозагорци, а реферите съвсем извадиха от релси Любо Минчев, с пресилено неспортсменско нарушение и техническо след това за наставника.

На почивката преднината от 24 точки се запази, и през второто полувреме, всички опити на Берое да се доближи, останаха без успех.

Йовица Арсич завъртя всичките си играчи, като отлично се включи от пейката Александър Груев.

19 точки за Лукойл реализира Дий Браун, подкрепят от съпругата и дъщеря си от трибуните. Още 17 добави Христо Захариев.

За Берое Майкъл Блек финишира с 19 точки.

Напълно нормално, и двамата треньори се обединиха върху това, че втората част е определила всичко.

Йовица Арсич: "Не е лесно да изиграеш три мача в четири дни. Направихме много грешки в органицията. Първо да разберем съперника, и после ще мислим за полуфинал.

Любомир Минчев: "Съжалявам много, че не можахме да сме равностойни по дълго, ако бяхме равностойни поне до полувремето, напрежението щеше да е върху тях. Загубихме мача във втората четвърт. Нямахме и сили след това, а Диуейн Джаксън натрупа фаулове. Не искам да говоря за съдиите. Аз ако изкажа мнение, може за има и глоби. До края на сезона ми се иска на първо място да си подобрим защитата. Имахме големи проблеми, сега сме нормален отбор. Късно дойдоха дадени играчи, но не искам да се оправдавам. Смятам, че оттук-нататък ще играем по-добре."